Logo Realitatea.md

Bomba ecologică de lângă satul Cișmichioi! Pe poligon sunt depozitate circa 4 tone de pesticide. Ce soluții propun experții cehi

28 Septembrie 2017, 10:49 // Societate

Pe poligonul de lângă localitatea Cișmichioi din raionul Vulcănești sunt depozitate circa patru tone de pesticide. Recent, un grup de experți cehi a efectuat un studiu de fezabilitate la acest poligon și s-a constatat că e un volum total de pesticide și sol contaminat de peste 37 mii metri cubi. 

Foto: curentul.md

Pesticidele sunt depozitate în 14 sarcofage construite din beton sau direct în sol și izolate cu peliculă impermeabilă. Volumul total estimat al acestor sarcofage este aproximativ 26 mii m3

„În urma investigațiilor de teren, s-a constatat că, în general, contaminarea în perimetrul poligonului este concentrată în interiorul celor 14 buncăre în care sunt depozitate pesticidele vechi. Contaminarea în straturile de suprafață are un nivel redus. Totodată, s-a constatat că agentul contaminant nu se dispersează în mediul înconjurător. Nu s-au depistat reziduuri de pesticide în solul din afara poligonului și în apele subterane. Îngrijorător, însă este cantitatea mare a deșeurilor”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Experții cehi care au realizat studiul de fezabilitate au propus patru soluții de remediere a situației la poligonul de pesticide: acoperirea/izolarea poligonului; excavarea pesticidelor și a solului contaminat și eliminarea lor în incinerator; excavarea pesticidelor înhumate și a solului contaminat cu tratarea deșeurilor la fața locului prin utilizarea metodei de reducere chimică în fază gazoasă și tratarea solului prin biodegradare și excavarea pesticidelor înhumate și a solului contaminat cu tratarea deșeurilor la fața locului prin utilizarea descompunerea catalitică de bază și tratarea solului prin biodegradare. 

„Cea mai eficientă soluție pe termen scurt, potrivit experților, este izolarea gropilor de deșeuri și a solului adiacent contaminat, ceea ce va limita utilizarea terenului și va face imposibilă utilizarea suprafeței poligonului în viitor”, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

Costul total al lucrărilor necesare sunt evaluate la circa 1 milion de euro.  

Proiectul ”Reducerea riscurilor asociate cu deșeurile periculoase de la poligonul Cișmichioi” se desfășoară în perioada 2016-2017 și este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA).

Poligonul de pesticide de lângă satul Cișmichioi a fost construit în perioada anilor 1975 - 1987.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3301 -1.1203%
USD USD 16.6631 -0.1145%
RUB RUB 0.2622 -1.6873%
RON RON 4.1508 -1.0866%
UAH UAH 0.6307 -0.7553%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile