Logo Realitatea.md

Bugetul orașului Chișinău pentru 2018, aprobat în lectură finală! Veaceslav Bulat: „Este un buget optimist”

22 Decembrie 2017, 12:55 // Economie

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat azi Bugetul pentru anul 2018, în lectură finală. Consilierii spun că este prima oară în ultimii ani, când bugetul e adoptat atât de devreme, ori, în anii precedeți, municipalitatea intra în noul an cu buget provizoriu.

În cadrul discuțiilor asupra proiectului bugetului, fracțiunea PSRM a insistat asupra alocărilor mijloacelor financiare pentru punerea în funcțiune a sistemului electronic de vot în sala de ședințe a CMC și pe majorarea salariilor pentru angajații din instituțiile preșcolare.

Consiliera PPEM Ala Nemerenco susține că municipalitatea trebuie să pună accent pe domeniile sănătate și educație.

Alesul local din fracțiunea PPEM Veacesla Bulat este de părere că bugetul din acest an este unul optimist: „Avem proiecte investiționale de sute de milioane de lei, spre exemplu pentru proiectul de eficiență energetică avem 198 de milioane de lei. La final de an vom înțelege, fie va fi un buget al dezamăgirilor, fie un început de relansare administrației orașului Chișinău”, a declarat Bulat. Consilierul a ținut să precizeze despre importanța includerii unor indicatori de performanță, astfel încât, la final de an bugetul să poată fi evaluat obiectiv.

Consilierul municipal independent Ion Ștefăniță a declarat că în buget sunt prevăzute resurse financiare pentru restaurarea monumentului Gimnaziul de fete nr. 1 din Chișinău, pentru reamenajarea Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt, a spațiilor pietonale de lângă Muzeul Naționale de Etnografie și Istorie Naturală, pentru proiectul „Chișinău - orașul luminilor”, amenajarea Pieței Unirii Principatelor ș.a.

Totuși, consilierul PL Ion Cebanu susține că buetul din acest an nu se deosebește cu nimic de cel din anii precedenți: „Dacă o să priviți mai atent, o să vedeți că mai are foarte multe lacune și parcă văd că peste câteva luni o să facem rectificări”, a declarat liberalul.

Potrivit proiectului de decizie, bugetul municipal Chișinău pentru anul 2018 se estimează la 3621429,6 mii lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 0.1187%
USD USD 17.1569 -0.0612%
RUB RUB 0.2580 0.3501%
RON RON 4.1712 0.0312%
UAH UAH 0.6121 -0.2282%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile