Logo Realitatea.md

Campania „E Biblioteca Mea" a ajuns și la Cahul. Evenimentul include un șir de activități dedicate tinerilor

27 Iunie 2018, 22:29 // Life

Biblioteca pentru Copii „Grigore Vieru" din orașul Cahul găzduiește un atelier pentru fabricație digitală dotat cu echipament de gravură laser, decupator vinil, roboți și imprimantă 3D, și oferă activități pentru copii cu necesități speciale, cursuri de educație financiară, limbi străine, educație non-formală și incluziune digitală pentru toți membrii comunității. Evenimentul este organizat în contextul campaniei publice de promovare a bibliotecilor publice „E Biblioteca Mea" și Programul Novateca.

Foto Simbol: moldovainprogres.com

Președintele raionului Cahul, Ion Groza a apreciat schimbările care au avut loc în ultimii ani la Biblioteca Raională din Cahul și la Biblioteca pentru Copii „Grigore Vieru", menționând că: „Am văzut aici activități pentru toate vârstele și toate interesele, inclusiv pentru copii cu necesități speciale. În era schimbărilor rapide și digitale, mă bucur să văd că tinerii din Cahul au parte de cele mai moderne și utile cursuri – de la robotică până la cursuri de dezvoltare personală. Evident că un factor important care a contribuit la acest proces de schimbare sunt bibliotecarii, care au demostrat dedicație și pasiune pentru munca lor".

Evenimentul a fost urmat de un tur al bibliotecii, unde participanții au avut șansa să ia parte la cursurile și serviciile moderne oferite de Biblioteca pentru Copii „Grigore Vieru" din Cahul. Participanții au asistat la cursuri interactive pentru copiii hipoacuzi, cât și la cursurile de engleză „I Love English", la lecțiile de educație financiară „I Can – pentru o carieră de succes", dar și la atelierul de fabricație digitală FabLab.

De menționat că în anul 2017, Parlamentul a adoptat noua lege cu privire la Biblioteci, care vine să legifereze modelul bibliotecii moderne promovate de programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, garantând astfel dezvoltarea durabilă a acestor instituții și apropiind comunitatea de bibliotecă. Astfel, servicii precum acces gratuit la internet, diverse cursuri de perfecționare, cursuri de programare, robotică, săli de biblioteci moderne, lecții de limbi străine și multe altele sunt acum disponibile utilizatorilor bibliotecii.

Campania de promovare a bibliotecilor publice „E Biblioteca Mea" aduce în vizorul cetățenilor, autorităților publice, cât și personalului bibliotecar multitudinea de oportunități oferite de bibliotecile publice de azi. Aceasta își mai propune să promoveze prevederile noii legi cu privire la biblioteci și să convingă cetățenii și autoritățile publice locale să devină susținătorii și partenerii de încredere ai bibliotecilor din comunitate.

Timp de 5 ani, Programul Novateca, implementat de IREX în Moldova, cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates și în cooperare cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, a facilitat transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în centre și instituții comunitare vibrante și moderne. Cu îndrumarea bibliotecarilor și în strânsă cooperare cu alți parteneri și instituții publice, acum bibliotecile din țară pot oferi servicii inovatoare proprii nevoilor moderne de informare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile