Logo Realitatea.md

Când va fi dat în exploatare punctul de trecere Palanca? Filip: „Se vor acorda servicii calitative, așa cum le întâlnim în UE” (FOTO, VIDEO)

20 Aprilie 2018, 18:04 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Macarale, buldozere, forfotă mare... la frontiera de stat! Punctul de trecere de la Palanca, administrat în comun de autoritățile din Republica Moldova și Ucraina, este în plină reparație. Oficialii au fost în vizită pe șantier pentru a vedea la ce etapă sunt lucrările, în urma căreia au stabilit că acesta poate fi dat în exploatare până la finele anului 2018.

Embed:

„Una dintre satisfacțiile cele mari pentru mine este să văd lucrând macaralele, buldozerele. Chiar dacă astăzi se pare că nu vedem încă multe construcții aici, lucrul care a fost efectuat până acum este unul enorm”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a menționat că punctul comun de trecere oferă mai multe avantaje cetățenilor. Controlul va fi efectuat doar o singură dată de vameșii și polițiștii de frontieră din Moldova și Ucraina. Astfel, va fi redus timpul de așteptare, va crește fluxul de pasageri și mărfuri, va fi eliminată corupția, dar și contracarate infracțiunile la frontieră.

Prim-ministrul a exprimat recunoștință Uniunii Europene, care finanțează construcția punctului de trecere, și PNUD Moldova, care asigură implementarea proiectului: „Acest punct va acorda servicii calitative, așa precum le întâlnim atunci când trecem frontiera UE, la aceleași standarde”.

De asemenea, șeful Executivului a mulțumit, încă o dată, președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, pentru faptul că săptămâna trecută a promulgat legea privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. „Suntem recunoscători colegilor noștri de la Kiev. Pentru prima dată în 25 de ani, Republica Moldova își va controla frontiera în totalitate, inclusiv pe segmentul transnistrean”, a menționat premierul.

Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră, Peter Michalko, a declarat că UE susţine implementarea proiectelor cu impact pozitiv asupra cetăţenilor, iar construcţia punctului de trecere Palanca este un exemplu concret în acest sens. „Asistenţa acordată de UE, atât Guvernului din Moldova, cât şi din Ucraina, pentru construcţia acestui punct de trecere și efectuarea în comun a controlului va îmbunătăți punerea în aplicare a principiilor de gestionare integrată a frontierelor. Dar, înainte de toate, acest proiect este unul pentru oameni”, a spus Peter Michalko.

„Noul punct de trecere va facilita activitățile economice și comerțul, ceea ce contribuie în mod direct la reducerea sărăciei, la creșterea economică și asigurarea durabilității”, a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Moldova.

Construcție, care a demarat în iunie 2017, va fi amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă modernă cu peste 30 de birouri pentru angajații  Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor.

În prezent, sunt executate 30 la sută din lucrările preconizate. Punctul este construit în conformitate cu standardele europene și va fi dotat cu echipament modern. După darea în exploatare a acestuia, se estimează că mult mai mute persoane își vor manifesta dorința de a-l traversa.

Astfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul se va dubla. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct.

Vizita de monitorizare la punctul de trecere a frontierei Palanca:

Până la darea în exploatare, la Palanca activează un punct de trecere temporar, care asigură controlul la frontieră. Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova, la aproximativ 150 kilometri de Chișinău.

Inaugurarea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.

NOTĂ: Punctul de trecere a frontierei de stat Palanca, operat în comun pe teritoriul Republicii Moldova, va fi dat în exploatare în luna decembrie 2018. Bugetul pentru construcția punctului de trecere se cifrează la 5, 56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile