Logo Realitatea.md

Candu, despre propunerea PL de a-l demite pe Dodon: Este o acțiune de PR a partidului. Procedura e mult mai complicată (VIDEO)

21 Septembrie 2017, 13:40 // Politica

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că procedura de demitere a președintelui Dodon este una complicată. Asta după ce liderul PL, Mihai Ghimpu, a venit cu o inițiativă în acest sens în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Potrivit lui Candu, propunerea fracțiunii PL de a suspenda din funcție și a organiza un referendum de demitere a lui Dodon este o simplă acțiune de PR a partidului.

„Suspendarea președintelui prin impeachment este o procedură mai complicată. Nu se realizează doar prin înregistrarea unei hotărâri. În general, potrivit procedurii, trebuie formată o comisie, comisia examinează care sunt încălcările, se constată încălcările, după care trebuie expediat dosarul la Curtea Constituțională, CC se expune în privința existenței unor circumstanțe și abia după asta, plenul Parlamentului poate să ia o decizie. Și ulterior, chiar dacă Parlamentul ia o decizie de suspendare, care poate fi nu mai mult de 30 de zile, putem organiza referendumul. E mult mai complicat decât să faci pur și simplu o acțiune de PR așa cum au făcut-o colegii noștri din Partidul Liberal”, a declarat Candu.

Potrivit președintelui Legislativului, atunci când se va stabili că există încălcarea Constituției sau blocaj instituțional din partea președintelui, care pune în pericol funcționalitatea statului, Parlamentul se va expune printr-o acțiune corespunzătoare.

Realitatea.md amintește că astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, fracțiunea PL a propus o hotărâre privind suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, totodată organizarea unui referendum de demitere a acestuia. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.4640%
USD USD 17.3387 -0.1526%
RUB RUB 0.3011 -0.6271%
RON RON 4.4644 0.2695%
UAH UAH 0.6544 -0.4109%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile