Logo Realitatea.md

Candu, la Forumul mass-media: Scopul nostru este să creăm condiții egale de dezvoltare pentru toată presa (FOTO, VIDEO)

14 Noiembrie 2017, 14:57 // Societate

Forumul Mass-Media capătă tradiție! Este deja a treia oară, când jurnaliști, experți și specialiști în diverse domenii, dar și funcționari publici sau politicieni se întâlnesc pentru a dezbate situația presei din țară actuală și în comparație cu alți ani.

Printre cei prezenți, s-a numărat și președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a înmânat, în premieră, diplome de gradul I pentru cinci jurnaliști cunoscuți.

Foto: Parlamentul RM

Este vorba despre Valentina Ursu (Europa Liberă) pentru radiografia Moldovei „La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă”; Constantin Grigoriță (fotograf freelancer) pentru curaj și promovarea libertății de exprimare; Anatolie Golea (RTR Moldova) pentru promovarea incluziunii în societate printr-o emisiune în limba minorităților; Sorina Obreja pentru promovarea responsabilității sociale prin campaniile realizate (PRO TV Chișinău) și Cristi Dorombach pentru jurnalism inovativ (Publika TV).

„Scopul nostru este să creăm condiții egale de dezvoltare pentru toată presa. Nu ne implicați pe noi, politicul, în discuții despre politica editorială a unor media. Trăim în secolul 21 într-o economie de piață. Nu dați vina pe intervenția politicului în media, cerând intervenția politicului”, a declarat Andrian Candu.

Mai mult, anterior, acesta a creat în iunie Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media ca să asigure o bază legală bună, care reunește jurnaliști, experți din societatea civilă, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare. Această platformă urmează să prezinte în Parlament un pachet de norme legislative pentru reglementarea, conform normelor europene, a pieței media din Republica Moldova. „Nu ne implicăm în activitatea grupului de lucru. Organizăm ședințe numai ca să vedem care este statutul proiectelor elaborate, alte intervenții nu avem”, a subliniat președintele Parlamentului. 

Mai multe discuții din cadrul Forumului pot fi văzute mai jos:

Amintim că Forumul Mass-Media din RM se convoacă anual pentru a dezbate problemele cu care se confruntă comunitatea jurnalistică moldovenească, a identifica soluții pentru aceste probleme și a promova reformele necesare în domeniu.
 
Prima ediție a avut loc în toamna anului 2015. Astfel, pe data de 14 și 15 noiembrie, la Chișinău se desfășoară edița a treia a Forumului, în programul căruia sunt incluse dezbateri cu participarea profesioniștilor mass-media, a oficialilor din M și reprezentanților unor ambadare și reprezentanțe străine, ateliere și master-class-uri cu experți din Germania, Polonia, România, Israel, Statele Unite ale Americii, Letonia.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile