Logo Realitatea.md

Candu anunță avantajele folosirii camerelor de luat vederi în secțiile de vot

08 Noiembrie 2018, 14:09 // Actualitate

Până la viitoarele alegeri parlamentare, din 24 februarie 2019, am putea avea camere de supraveghere în secțiile de vot din țară. Cel puțin asta a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, care s-a arătat încrezător despre acest lucru.

Speakerul a menționat și avantajele folosirii camerelor de supraveghere în incinta secțiilor de vot.

”Este o idee foarte bună să fie instalate camere de luat vederi în absolut toate secțiile de vot. Camerele de luat vederi trebuie instalate în așa mod, încât să fie păstrat secretul votului. Ele trebuie să fie instalate și înregistrarea să fie în așa fel, încât să nu existe manipulări în timpul zilei. Să nu fie transmisiune online ce se întâmplă în toate secțiunile de vot, dar să fie înregistrări pentru a asigura eventual anumite probe, dacă va fi necesar. Dacă asta a fost și o propunere a opoziției, atunci este o opinie acceptată, este o idee bună. Sper ca până la alegerile viitoare să fie totul funcțional”, a declarant Andrian Candu.

Amintim că ieri, 7 noiembrie 2018, premierul Pavel Filip a propus să fie examinată posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru a asigura o transparență maximă. În acest sens, a fost accentuată importanța asigurării transparenței, dar și a secretului votului și a datelor personale.

Premierul a confirmat disponibilitatea Guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot. Totodată, șeful Executivului a accentuat necesitatea dotării secțiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate care revine autorităților publice locale.

VEZI ȘI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4587 0.3150%
USD USD 17.1904 0.1462%
RUB RUB 0.2632 0.3814%
RON RON 4.0920 0.5084%
UAH UAH 0.6361 -0.5628%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile