Logo Realitatea.md

Candu îl aduce pe Dodon cu picioarele pe pământ. „Acordurile de politica externă trebuie aprobate de Parlament și Guvern, altfel sunt nule”

15 Mai 2018, 15:25 // Actualitate

Acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlamentul Republicii Moldova și de Guvern, altfel sunt nule, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu, drept reacție la anunțul șefului statului ,Igor Dodon, prin care se pretinde că țara noastră ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

Președintele Parlamentului a subliniat că nici Guvernul și nici Legislativul nu au depus cereri către Uniunea Economică Eurasiatică și nu au solicitat vreun statut expres prin lege.

„În aceste condiții, Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator și categoric nu statul Republica Moldova. Țara noastră este deplin angajată în cooperare cu Uniunea Europeană, iar parcursul european este singura opțiune strategică de dezvoltare a țării, care oferă șanse de progres și stabilitate pentru generații. Din acest motiv, am inițiat procedura de modificare a Constituției pentru introducerea vectorului european drept unica opțiune de dezvoltare în prevederile legale. Nici Igor Dodon și nici alt demnitar nu poate fără suportul Parlamentului să decidă alt curs pentru Republica Moldova”, a precizat Candu.

Potrivit articolului 66 din Constituția Republicii Moldova, atribuțiile de bază ale Parlamentului numără aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a statului, ratifică, denunță, suspendă și anulează acțiunea tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova.  Totodată, potrivit articolului 11 din Legea privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova din 24 septembrie 1999, Parlamentul decide asupra ratificării, acceptării, aprobării sau aderării Republicii Moldova la:

- tratatele internaţionale încheiate în numele Republicii Moldova;

- tratatele  internaţionale care sunt semnate la nivel de guvern şi se încadrează în una din următoarele categorii:

- tratate de pace

- tratate politice sau care implică un angajament politic

- tratate cu caracter militar, care vizează capacitatea de apărare a Republicii Moldova, problemele dezarmării sau ale controlului internaţional asupra armamentului, asigurarea păcii şi securităţii

- tratate cu privire la teritoriu

- tratate care  fac necesară adoptarea unor legi noi sau revizuirea legilor în vigoare, cu excepția tratatelor privind acordarea asistenței externe nerambursabile

- tratate care  vizează participarea Republicii  Moldova în organizaţiile internaţionale

- tratate care implică un angajament financiar

- tratate care vizează statutul persoanelor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului

- orice tratate  a căror ratificare este specificată în dispoziţiile acestora.

Amintim că, ieri seara, președintele Igor Dodon, a anunțat că R. Moldova a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. Anunțul a fost făcut de Dodon în timp ce se afla într-o vizită în Federația Rusă, unde a participat la ședința Consiliului Economic Eurasiatic Suprem.

Cu o reacție la anunțul șefului statului a venit și Partidul Democrat, menționând că „Republica Moldova nu poate deveni observator în cadrul Uniunii Euroasiatice fără acordul Parlamentului și Guvernului. Partidul de la guvernare susține vectorul European și nu planifică anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană la o simplă dorință a lui Igor Dodon”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile