Logo Realitatea.md

Candu îl critică pe Dodon pentru că se implică în treburile bisericești. „Încalcă din nou Constituția, noi suntem un stat laic”

23 Octombrie 2018, 14:35 // Actualitate

Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea președintelui țării, Igor Dodon, în treburile bisericești contravin Constituție, respectiv acesta încalcă iar Legea Supremă. Declarațiile au fost făcute de către președintele Parlamentului, Andrina Candu, în cadrul unui interviu pentru Adevărul, în contextul vizitei pastorale în Moldova a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, planificată pentru 27-28 octombrie.

„Igor Dodon vede diferit situaţia. Şi, cu regret, încălcă Constituţia atunci când se implică în chestiuni de genul ăsta (când se implică în conflictul dintre Patriarhia Rusiei şi cea de la Constantinopol). R. Moldova este un stat laic. Biserica nu face parte din instituţia statului. Politicul nu trebuie să se amestece în treburile bisericii. Biserica se bucură de popularitate foarte mare şi locuitorii Moldovei sunt foarte ataşaţi de biserică şi eu cred că astfel de chestiuni trebuie să rămână doar la nivelul de decizii, la nivel de biserici”, a spus Candu.

Speakerul Parlamentului consideră că șeful statului „face o greşeală mare” că a decis să-l însoţească pe Patriarhul Kiril în vizita sa de la Chişinău, Bălţi şi Comrat. „Parlamentul, eu ca preşedinte al Parlamentului şi din câte înţeleg nici prim-ministrul nu se implică deloc şi nu vom avea nicio întrevedere oficală cu Patriarhul Kiril. Noi încercăm să ne detaşăm de tot ce ţine de biserică şi religie”, a afirmat Candu.

Întrebat dacă ar fi cazul ca Mitropolia Moldovei, urmând exemplul Ucrainei, la fel să solicite autocefalia faţă de Patriarhia Rusiei, Andrian Candu, a afirmat că: „legat de biserică, de toată organizarea „cine cu cine”, nu trebuie să fie pe agenda politică a statului, ci trebuie să rămâna doar la latitudinea bisericii”, a conchis Andrina Candu pentru Adevărul.

Amintim că Igor Dodon a propus marţi, 16 octombrie, într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă rusă TASS, organizarea la Chişinău a unui Sinod panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei şi cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaşte o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina.

Ieri, șeful statului a avut o întrevedere cu Ambasadorul rus, unde a pus la punct detalii cu privire la sosirea Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril în Republica Moldova pe 27-28 octombrie curent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile