Logo Realitatea.md

Candu răspunde acuzațiilor privind influențarea rezultatelor concursului pentru funcția de președinte al ANI: „Au fost candidaturi slabe!”

11 Octombrie 2017, 09:40 // Politica

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a exprimat poziția față de presupusa influențare a rezultatelor concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Acesta a declarat că respinge categoric orice insinuări despre presupusele implicări în organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de președinte al ANI, precum și oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică.

Potrivit lui, singurul obiectiv al Parlamentului este ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcțională. Totodată, e nevoie de asanarea sistemului și eliminarea corupției pentru urmarea cu succes a parcursului european și dezvoltarea țării.

„Am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că domnul Cârnaț s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile. Totuși, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaț, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înțeleg frustrarea dumnealui în aceste condiții”, susține președintele Parlamentului. 

Andrian Candu a subliniat că a probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine față de corupția și abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate: „A fost nevoie de voință politică și curaj pentru votarea pachetului de integritate,  inclusiv a Legii integrității, aprobată în 2017. În aceste condiții, nu pot rămâne indiferent față de funcționalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrității”.

Realitatea.md amintește că acum două zile, ambii candidați la funcția de președinte la Autoritatea Națională de Integritate, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au picat testul de integritate, proba la poligraf. Astfel, Consiliul de Integritate al ANI a hotărât anunțarea unui nou concurs pentru suplinirea funcției de președinte al ANI. 

Citește și: 

Teodor Cârnaț și-a dat demisia din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (VIDEO)

Epopeea șefiei ANI continuă. Victor Strătilă a publicat rezultatele poligrafului pe pagina sa de Facebook (DOC)


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.3539%
USD USD 17.3387 -0.1974%
RUB RUB 0.3011 -0.5943%
RON RON 4.4644 0.0829%
UAH UAH 0.6544 -0.2135%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile