Logo Realitatea.md

Canicula dă bătăi de cap locuitorilor de la sate. Fântânile seacă, iar apa de la robinet nu poate fi băută (REPORTAJ VIDEO)

25 Iulie 2017, 08:30 // Societate

Oamenii din satul Chiperceni, raionul Orhei, au rămas fără apă. Mai multe fântâni seacă din cauza caniculei, iar apa de la robinet este pentru uz tehnic. În timp ce unii săteni fac drum lung pentru a ajunge la o fântână, alții se roagă la Dumnezeu pentru o ploaie, care ar da viață la plante, vite și păsări.

Embed:

Așa arată acum izvoarele, care în urmă cu ceva ani erau cele mai curate și mai răcoritoare. Oamenii din Chiperceni își fac semnul crucii, în speranța că o ploaie bună ar umplea fântânile.

„Aceea tot scade, fântâna ceea, am în ograda şi deam de vreo doi ani nu am apă în ea. Seceta, eu de unde ştiu...căldurile. Aşteptam, dar nu plouă! Ei promit, dar noi asteaptam”.

„Nu udam căci nu avem cu ce! Eu cred că-i sfârşitul lumii. Am o fântâniţa şi este puţină apă, iată aşa-i! Nu te poţi spăla, nu poţi...nu ştiu”.

„Și mama mea, şi întreaga mahala unde locuieşte dânsa a rămas pe bune fără apă, de ani de zile, 5-6 ani, se descurcă foarte greu, eu la moment sunt în concendiu şi în vacanţă şi de aceea o ajut, adică duc cu sticlele apă”.

Această femeie în etate, este nevoită să meargă peste 300 de metri, încolo și înapoi, pentru a aduce o căldare cu apă. Chiar dacă are fântână în curte, izvorul a secat.

„Iată eu am fântâna în ograda şi de trei ani de zile nu avem apă. Eu sunt la pensie şi operată la inima şi mă duc tocmai cine ştie de unde şi aduc cu căldăruşa, undeva vreo 300 de metri, este depărtişor pentru vârsta mea de 72 de ani”.

Autoritățile locale au conectat o parte din sat la apeduct, dar oamenii spun că apa din robinet nu e chiar bună.

Meteorologii au emis Cod galben de caniculă, care este valabil până miercuri, iar Codul galben de secetă în râuri şi lacuri se va menţine până pe 2 august.

Citeste tot despre: canicula, fânâni, fântâni secate
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.3032%
USD USD 17.2491 -0.0093%
RUB RUB 0.2705 0.8200%
RON RON 4.1319 0.4156%
UAH UAH 0.6338 -0.1890%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile