Logo Realitatea.md

”Caravana” de migranţi îşi reiau marşul, din oraşul mexican Ciudad Hidalgo, către SUA

23 Octombrie 2018, 11:33 // În lume

Mii de migranţi hondurieni şi-au reluat marşul către Statele Unite, din oraşul Ciudad Hidalgo, în sudul Mexicului, relatează AFP, potrivit News.ro.

Autorităţile mexicane au reuşit să blocheze joi această ”caravană” de peste 4.000 de persoane, pe un pod, la frontieră, însă numeroşi migranţi au intrat ilegal în ţară traversând fluviul care desparte Mexicul de Guatemala.

”Nimeni nu ne va opri, după tot ceea ce am făcut, traversând fluviul”, a declarat pentru AFP Aaron Juarez, în vârstă de 21 de ani, care mergea cu dificultate, din cauza rănilor de la picioare, alături de soţia şi bebeluşul lor.

”Suntem obosiţi, dar foarte mulţumiţi, suntem uniţi şi puternci”, a declarat Edwin Geovanni Enamorado, un agricultor hondurian din caravană, care spune că şi-a părăsit ţara după ce a fost răpit de ganguri criminale Maras.

”Caravana” a plecat în urmă cu o săptămână de la San Pedro Sula, în nordul Hondurasului, în urma unui apel pe reţele de socializare iniţiat de către un fost deputat hondurian.

Aproximativ 1.000 de migranţi – inclusiv femei şi copii – erau în continuare blocaţi duminică dimineaţa pe podul de la frontieră şi sperau să poată intra în mod legal în Mexic.

Sâmbătă, autorităţile mexicane au deschis frontiera unor femei şi copii, care au fost conduşi apoi într-un refugiu, în oraşul Tapachula, la aproximativ 40 de kilometri de Ciudad Hidalgo, în Mexic.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat că această caravană trebuie oprită înainte să ajungă în Statele Unite, în timp ce oficialităţile din Guatemala şi Honduras au declarat că se mobilizează pentru a-i aduce pe migranţi înapoi acasă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile