Logo Realitatea.md

Carburanții se SCUMPESC din nou! ANRE explică cum se formează prețul

12 Iunie 2018, 12:00 // Economie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat astăzi pe pagina web noi prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților în perioada 13 iunie - 26 iunie. Astfel, prețul pentru un litru de benzină și motorină crește din nou.

  • 19,49 lei/litru pentru benzină (inclusiv: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA).
  • 17,41 lei/litru pentru motorină (inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA).

Amintim că acum două săptămâni, ANRE a stabilit prețuri plafon și mai mari. În perioada 30 mai - 12 iunie, șoferii urmau să scoată din buzunar 19,79 lei pentru un litru de benzină și 17,75 lei pentru un litru de motorină. În urma unor proteste organizate de către mai mulți șoferi, decizia ANRE a fost suspendată, iar un litru de bezină a revenit la 19,15 lei și cel de motorină la cel de 17,09.

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

În perioada de referință (29.05.2018 - 11.06.2018) cotațiile medii Platts  s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină. Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:

  •  prima furnizorului rafinăriei;
  •  costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
  •  taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
  •  cheltuielile pentru convertirea valutei;
  •  cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  • alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
  • profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de operatori vor depăși prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.

Vezi și:

Prețul carburanților crește din nou! Cât va costa un litru de benzină și unul de motorină în următoarele două săptămâni

Pavel Filip cere ANRE-ului lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți, iar MEI-ului - îmbunătățirea legislației

(VIDEO) Prețurile la carburanți, subiect de discuție la Guvern: ”Trebuie mai multă transparență, ca fiecare cetățean să poată face singur calcule”

Majorarea tarifelor pentru carburanți provoacă nervi în Parlament! Voronin, către Zotea: „Când ai vorbit tu, eu am tăcut, fa frumoaso!”

Un nou protest în PMAN: Șoferii solicită ieftinirea carburanților (VIDEO)

(UPDATE) Protestatarii spun că nu vor înceta să manifeste. Gaburici i-a invitat la o discuție cu cei de la ANRE (FOTO/VIDEO)

Guvernul a venit cu o reacție referitor la protestul șoferilor, care au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (DOC) 

Gheorghe Cavcaliuc, despre acțiunile protestatarilor: ”Este regretabil că recurg la blocarea drumului și creează incomodități” (VIDEO)

Filip și Jizdan comentează cazul șoferului amendat pentru că și-a încleiat un abțibild împotriva scumpirii carburanților (VIDEO)

Protestatarii din PMAN, față-n față cu Chiril Gaburici și reprezentanții ANRE. La ce compromis au ajuns

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile