Logo Realitatea.md

Casa de cultură din satul Molovata a fost renovată cu suportul financiar de peste 170 de mii de euro, al Uniunii Europene (FOTO)

19 Iulie 2017, 14:40 // Societate

Casa de Cultură din satul Molovata, raionul Dubăsari a fost renovată cu suportul Uniunii Europene. Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016 și au constat consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, a ușilor și a sistemelor inginerești. 

Foto: PNUD Moldova

Totodată, clădirea a fost dotată cu condiții sanitare, rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire fiind asigurate de contribuția locală – circa 10 mii de euro. Suma oferită de Uniunea Europeană pentru renovarea Casei de cultură este de 172 800 de euro.

Clădirea renovată a Casei de cultură din Molovata a fost inaugurată ieri, 18 iulie. Evenimentu i-a avut în calitate de oaspeți și pe membrii Moldovan National Youth Orchestra care au susținut aici un concert de muzică clasică, în cadrul turnelului La La Play.

„Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

„Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Cooperând, oamenii de pe ambele maluri pot câștiga mai mult și astfel, crește încrederea între ei. Iar aceasta este principala filosofie a programului", a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

Acum, la Casa de cultură pot fi organizate evenimente culturale de diferit format. „Edificiul găzduiește anual peste 35 de evenimente sociale și culturale. Comunitatea noastră păstrează și promovează tradițiile”, afirmă primarul satului, Igor Brînză.

La Casa de cultură se află și biblioteca satului. „Înainte de renovare, acoperișul era complet deteriorat și curgea. Acum, cărțile noastre sunt în siguranță. Nu mai plouă în bibliotecă”, spune bibliotecara Vera Oxente.

Casa de Cultură din Molovata este una din cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile