Logo Realitatea.md

Cât de important este evenimentul ”Moldova Cyber Week 2018” pentru țara noastră? Află de la directorul STISC, Serghei Popovici

26 Octombrie 2018, 15:51 // Tech

Cel mai important eveniment dedicat securității  cibernetice „Moldova Cyber Week 2018” se va desfășura în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, la Chișinău. Este un eveniment care va pune un accent puternic pe dezvoltarea ecosistemului virtual și inovațiile din domeniu și va permite stabilirea parteneriatelor în spațiul online, la nivel regional și internațional. 

Foto: popor.md

Serghei Popovici, Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a declarat în cadrul unui interviu că în zilele noastre, securitatea cibernetică are un rol important pentru mai multe domenii de activitate, iar astfel de evenimente sunt o bună oportunitate pentru a pune în discuţie cele mai actuale tendinţe în domeniul securităţii cibernetice. 

Dle Popovici, zile numărate ne despart de „Moldova CyberWeek2018”. Pe cât de important este acest eveniment? 

Aş zice că e un eveniment de maximă importanţă nu doar pentru noi, cei care avem de a face în mod direct cu securitatea cibernetică, ci şi pentru întreaga societate. În secolul tehnologiilor informaţionale, securitatea cibernetică are un rol primordial şi a devenit o necesitate stringentă pentru marea majoritate a domeniilor de activitate. Iar evenimentele de acest gen sunt o bună oportunitate pentru a pune în discuţie cele mai actuale tendinţe în domeniul securităţii cibernetice, urmând ca aceste discuţii să-şi găsească ulterior aplicabilitate practică.

Care e contextul în carte se desfăşoară „Moldova CyberWeek2018”?

Contextul într-adevăr e unul specific, or securitatea cibernetică a devenit o preocupare de bază atât la nivel european, cât şi mondial. Tot mai frecvent este conştientizată şi enunţată necesitatea conjugării eforturilor în acest domeniu de maximă importanţă pentru lumea modernă, necesitatea schimbului de experienţă, de cunoştinţe, de informaţii etc.

Din acest punct de vedere, aş vrea să menţionez că „Moldova CyberWeek2018” este parte a unui efort internaţional comun, or astfel ne-am alăturat inițiativei europene care-şi propune drept scop de a aduce în prim plan subiectul securității cibernetice.  

Ce concret va cuprinde „Moldova CyberWeek2018”?  

Anul acesta, în cadrul evenimentului care va dura 5 zile, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică își propune să vină cu prezentări, workshop-uri tematice și scenarii în format cyberdrill. De asemenea, aş vrea să menţionez că vom avea ocazia să discutăm cele mai noi tendinţe în domeniu cu oficiali guvernamentali, lideri ai sectorului public, experți notorii în securitatea IT și companii de profil din Moldova, România, Ucraina, Lituania, Olanda, Estonia, SUA. Este foarte important şi faptul că participanții vor avea posibilitatea de ași testa capacitățile de reacție la atacuri cibernetice. Pe parcursul acestor zile vor fi organizate exerciții în format cyberdrill și workshop-uri în sesiuni paralele, ghidate de experți cu renume.

Un element important al evenimentului nostru va ţine de siguranța copiilor în mediul online. Scopul pe care-l urmărim este creșterea nivelului de conștientizare și informare despre riscurile la care pot fi expuși copii atunci când navighează în mediul online. E o provocare a lumii moderne şi datoria noastră este să venim cu soluţii pentru a-i face faţă în modul cuvenit.  

CITEȘTE CONTINUAREA PE BANI.MD

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile