Logo Realitatea.md

Cât va costa un loc de parcare în Chișinău și AMENZILE care vor fi aplicate, conform noului Regulament pus în dezbateri de Primărie

04 Aprilie 2017, 14:53 // Societate

Direcția generală transport public și căi de comunicație anunță desfășurarea dezbaterii publice pe marginea proiectului de Regulament de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în mun. Chișinău.

Conform bani.md, șoferii vor putea parca vehiculele cu achitarea taxei în următorul interval de timp:

- în zilele de lucru, 8:00-20:00;

- Sâmbătă, 8:00 - 14:00;

Taxa pentru timpul de parcare va putea fi achitată prin:

-achitarea la fața locului prin completarea unui tichet de parcare;

-prin intermediul telefonului mobil;

-prin intermediul unei pagini web (prin indicarea numărului de înmatriulare și  al zonei tarifare);

-prin intermediul terminalelor de plăți și carduri contactless.

ASTFEL, PROIECTUL PREVEDE URMĂTOARELE ZONE PENTRU PARCĂRI ȘI URMĂTOARELE TAXE:

1.  Perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni – Ierusalim – Alexandru cel Bun – Nicolae Starostenco – Ismail - Bucureşti - Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni va avea 1.000 de locuri de parcare.

Un loc de parcare pentru automobile, motociclete sau camioane masa cărora nu depăşeşte 3,500 de kg, va avea un tarif de 15 lei/ora.

Pentru vehiculele masa cărora depăşeşte 3,500 de kg (camioane, tractoare, autobuze şi altele), tariful va fi egal cu 45 lei/ora.

2. Perimetrul străzilor Mateevici - Ismail — Lev Tolstoi — Bucureşti — Ciuflea — Negruzzi — Gagarin — Aleea Gării — Albişoara — Mihai Viteazul — Sciusev — Constantin Stere - va avea în jur de 10.000 de locuri de parcare.

Taxa pentru parcare: 10 lei/ora şi, respectiv, 30 lei/ora.

3. Perimetrul străzilor Şoseaua Balcani — Petricani — Socoleni — Studenţilor — Gheorghe Ghimpu — Milescu-Spătaru — Transnistriei — Industrială — Lunca Bâcului — Grădina Botanică — Valea Crucii — Grenoble — Vasile Alecsandri — Drumul Schinoasei — Mioriţa — Colina Verde — Haiducilor — Şoseaua Hânceşti — Ialoveni — Voluntarilor — Vasile Lupu — Tudor Vladimirescu-  va avea aproximativ 20.000 de locuri de parcare.

Taxa pentru parcare:  5 lei şi, respectiv, 15 lei.

Locatarii sau agenţii economici din aceste zone, în care sunt amplasate parcările, vor primi reduceri şi permise speciale pentru parcare.

Locuitorii care vor dori să-și parcheze mașina în curtea blocului vor trebui să achite 500 de lei anual, iar pentru al doilea loc de parcare, taxa va fi de 2.500 de lei!

Cei care vor obține autorizații de parcate sau ecusoane și le vor deteriora sau pierde vor acoperi o taxă legată de compensarea cheltuielilor administrative legate de eliberarea repetată a acestora de 500 de lei.

Expedierea somațiilor privind încălcările regulamentului va costa 150 de lei, iar costul solicitării unei infprmații este de 30 de lei.

SANCȚIUNI

Șoferii care parchează neregulamentar, inclusiv cei cu mașini cu numere de înmatriculare străine, se vor trezi cu roțile mașinilor blocate, iar deblocarea îi va costa pe şoferi 750 de lei, dacă taxa va fi achitată în aceeaşi zi, sau 950 de lei, dacă aceasta va fi achitată în zilele următoare.

Pentru automobilele evacuate, şoferii vor trebui să achite 1.600 de lei, iar fiecare zi de neachitare îi va costa suplimentar 150 de lei.

Beneficiarii proiectului sunt cetățenii capitalei în calitate de pietoni, șoferi, persoane cu dizabilități, bicicliști, mame cu copii mici care sunt plimbați în carucioare, iar necesitatea de organizare a dezbaterii publice a fost discutată în cadrul ședințelor Consiliului municipal Chișinău.

Scopul proiectului este de a reglementa traficul rutier, de a majora siguranța cetățenilor pe drumurile publice din Chișinău, de a proteja mediul ambiant și îmbunătăți calitatea aerului în capitală prin reducerea traficului în zona centrală totodată încurajând cetățenii să folosească transportul public municipal.

Recomandările pe marginea proiectului privind Regulamentul de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în mun. Chișinău pot fi recepționate la adresa Direcției generale transport public și căi de comunicație (Chișinău, Str Serghei Lazo 18) sau la emailul proiecteppp@gmail.com până pe data de 12 aprilie 2017.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile