Logo Realitatea.md

Cauzele accidentului de avion din Iași, în care a murit un instructor de zbor! Ce spun anchetatorii din România

20 August 2017, 17:57 // În lume

Cauza accidentului aviatic petrecut ieri în judeţul Iaşi a fost cel mai probabil o defecţiune apărută la motorul avionului, spun anchetatorii. Pilotul aeronavei de mici dimensiuni, care şi-a pierdut viaţa, avea peste 6.000 de ore de zbor și a fost instructor în Aeroclubul Românie, informează Digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Avionul pe care îl pilota avea un singur motor şi era fabricat în Germania, în 2009. Aparatul de zbor nu a reușit să prindă viteză, spun martorii, și a căzut la câteva sute de metri distanță, de pista de decolare. Din accident a reuşit să scape cu viaţă copilotul, care însă, a fost rănit grav. Procurorii au deschis o anchetă în acest caz, iar în această dimineață, în zonă va ajunge și o echipă de specialiști de la Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

„A planat în zbor fără motor, numai l-am văzut cum cade. Am venit la epavă, am scos o victimă. L-am luat de mână, de subraț și în timpul ăla a venit și un polițist și l-am întins și și-a revenit puțin”, povestește Emil Pascal, martor.

Pilotul avionului nu a mai putut fi resuscitat de salvatori. În vârstă de 60 de ani, era un instructor de zbor cu foarte multe ore la activ. Copilotul, un bărbat de 33 de ani, a fost rănit grav, dar a scăpat cu viaţă.

„Starea lui e stabilă, sperăm să rămână aşa. Echipa noastră preia pacientul, al doilea, conştient, îl aducem la Iaşi pentru investigaţii şi diagnostic”, a spus Diana Cimpoieşu, coordonator SMURD Iași.

„Localitatea Tătăruşi, din judeţul Iaşi, este apropiată de Paşcani. Acolo sunt zilele comunei Tătăruşi, urma o prezentare de avioane şi în momentul în care s-a întâmplat accidentul era perioada de antrenament a piloţilor”, a spus Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi.

„Cinci-şase avioane. Astfel de întâlniri, ei le fac periodic în anumite zone. Folosesc momentul când e o activitate culturală, ziua unei localităţi, ca moment de întâlnire”, a spus Costel Iosub, primarul comunei Tătăruşi.

O comisie de anchetă va stabili împrejurările în care avionul s-a prăbuşit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7527 -0.2595%
USD USD 17.6166 -0.2062%
RUB RUB 0.2797 -0.5688%
RON RON 4.1748 -0.2199%
UAH UAH 0.6762 -0.7340%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile