Logo Realitatea.md

Caz GROAZNIC în Anenii Noi! Ani la rând, o profesoară bătea o elevă minoră și o închidea în subsolul gimnaziului

28 Decembrie 2015, 08:49 // Societate

O profesoară de clasele primare din cadrul Gimnaziului din satul Troiţa Nouă, Anenii Noi, a fost condamnată pentru „privaţiune ilegală de libertate” şi „tratament inuman şi degradant” aplicat asupra unei eleve din clasa a III-a. Femeia s-a ales cu patru ani de închisoare cu suspendare şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul învăţământului timp de 5 ani. Procurorii însă au contestat decizia în instanţa ierarhic superioară, solicitând aplicarea unei pedepse mai aspre.

Foto-simbol: reporterntv.ro

Plângerea a fost depusă de o localnică. Aceasta a reclamat faptul că fiica minoră vrea să se sinucidă pe motiv că a fost înjosită şi maltratată de profesoara sa. 

Procurorii au constatat că, pe data de 9 aprilie 2013, în timpul orelor şi în prezenţa colegilor, minora, care era elevă în clasa a III-a, a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda. Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. În continuare, profesoara a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privând-o ilegal de libertate preţ de două ore.

Astfel de cazuri au avut loc în permanenţă în intervalul anilor 2011 – aprilie 2013, perioadă în care profesoara cu regularitate îşi permitea un asemenea comportament faţă de eleva respectivă. 

Expertiza psihiatrico-psihologică în comisie a relevat că în perioada în care fusese supusă de către profesoară tratamentului degradant minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic. Procuratura din Anenii Noi a sesizat atât Consiliul raional şi Direcția educație din teritoriu, cât şi administraţia gimnaziului, pentru a suspenda profesoara din funcţie, însă până în prezent aceasta continuă să activeze, refuzându-se examinarea recursului Procuraturii.

În toamna anului trecut, eleva respectivă a decedat în rezultatul unui accident rutier.

Un caz similar a avut loc în raionul Leova, când un profesor a fost acuzat de tratament inuman şi degradant, după ce a lovit un elev din clasele gimnaziale. Procurorii au fost pe poziţia condamnării, însă, recent, instanţa de judecată l-a achitat, motivând că profesorii nu sunt subiecţi ai acestei categorii de infracţiuni. Procurorii consideră sentinţa ilegală şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7184 -0.1152%
USD USD 16.9234 -0.3275%
RUB RUB 0.2988 -0.5657%
RON RON 4.4553 -0.0919%
UAH UAH 0.5879 -0.9602%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile