Logo Realitatea.md

Cazul fetițelor din Cantemir: Familia a chemat ambulanța, inclusiv, cu o seară înainte de tragedie

30 Octombrie 2018, 08:04 // Societate

Două surori de 4 și 11 ani din satul Flocoasa, raionul Cantemir, au murit, iar verișorul de 8 ani, mama și bunica acestora se află în stare gravă la spital, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de insecticide.

Primarul din localitate susține că familia ar fi solicitat intervenția unei ambulanțe și duminică seara, adică cu o seară înainte de tragedie, iar directorul Spitalului raional Cantemir este de părerea că fetițele ar fi putut fi salvate dacă erau aduse mai devreme la spital, scrie Deschide.md.

Foto simbol: stirilocale.md

Primarul Sergiu Obreja a declarat că mai mulți experți au examinat pe parcursul zilei soba din casa familiei, au ridicat mostre din ceea ce au mâncat și au luat la examinare grâul despre care se zice că a fost prelucrat cu insecticide de către bunicul acestora într-o încăpere de lângă odaia în care dormeau copiii și cele două femei.

Acesta a mai comunicat că duminică seara, în jurul orei 23:00, familia a solicitat intervenția unei ambulanțe, însă medicii i-ar fi examinat și le-ar fi administrat pastile. Bunicul fetițelor a solicitat în dimineața de luni din nou intervenția unei ambulanțe, iar ulterior victimele au fost transportate la spitalul raional Cantemir.

Potrivit lui Iurie Mihaescu, directorul Spitalului Raional Cantemir, pacienții au fost aduși în stare gravă, iar fetițele care au decedat erau în stare extrem de gravă. Acesta a mai menționat că ele ar fi putut fi salvate, dacă erau aduse mai devreme la spital.

„La ora 7:45, o ambulanță a transportat trei pacienți, iar la ora 8:00 încă doi pacienți. Bunica, două nepoțele și un nepoțel, dar și mama fetițelor decedate. Au fost internați în secția de reanimare. Fetița de 4 ani a decedat din cauza unui stop cardio-respirator, iar la scurt timp a decedat și sora ei de 11 ani, în mâinele medicilor care au venit cu serviciul AVIASAN de la Chișinău. Nu cunosc dacă a fost solicitată și aseară (n.r. duminica) intervenția unei ambulanțe, dar ar fi fost salvate dacă ar fi fost aduse la spital, după ce au inhalat substanța otrăvitoare”, a declarat Iurie Mihaescu pentru sursa citată.

Ministerul Sănătății a creat o comisie care stabilește circumstanțele cazului.Totodată, și Procuratura raionului Cantemir investighează.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5034 -0.7471%
USD USD 17.2634 0.0829%
RUB RUB 0.2683 -0.8133%
RON RON 4.1053 -0.6438%
UAH UAH 0.6419 1.2780%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile