Logo Realitatea.md

Cazul Rjavitin: Igor Dodon, acuzat de PAS că tranzacționează interesele Republicii Moldova. „În cot îl doare de soarta cetățenilor” (VIDEO)

21 Ianuarie 2020, 13:38 // Politica

Președintele Igor Dodon este acuzat că tranzacționează interesele Republicii Moldova prin înțelegeri cu liderii separatiști din Transnistria și „îl doare în cot de soarta cetățenilor” acestei țări. Asta în contextul în care, de mai mult de o lună, cetățeanul moldovean Alexandru Rjavitin a dispărut din satul Pervomaisk și este de negăsit. Se presupune că acesta ar fi întemnițat în închisorile din stânga Nistrului, pe motiv că, în august 2015, fiind înrolat în armata transnistreană, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale.

Acuzațiile în adresa șefului statului au fost făcute de deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, potrivit cărora, președintele Dodon „a intrat în această daravelă cu interdicția mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare de a accede în Ucraina, impusă de lege, doar că în foarte scurt timp cineva i-a amintit că este un președinte cu prerogative foarte și foarte limitate și i-a arătat locul”.

„Mai mult decât atât, l-a pus în situația să se umilească în fața așa-zisului lider de la Tiraspol, Krasnoselskii, și a curmat după câteva zile implementarea acestei interdicții. Dacă e să te umilești în fața lui Krasnoselskii, oare nu merită să o faci pentru o cauză nobilă și să faci tot posibilul ca cetățeanul Republicii Moldova, Alexandru Rjavitin să fie eliberat din temnițele de la Tiraspol?! Oare nu ar trebui aceasta să fie primul punct pe agenda ta de comunicare cu cei din Transnistria?!”, s-a întrebat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi în cadrul unei conferințe de presă.

„Din păcate, vedem că președintele Dodon este interesat de ce dorești, mai puțin de viața și integritatea corporală a cetățenilor țării noastre. În cot îl doare de soarta cetățenilor Republicii Moldova. Îl interesează doar cum să creeze premize să poată influența factorii de decizie din Transnistria ca aceștia, la toamnă, să-i asigure voturile necesare.
El e gata să tranzacționeze orice, de dragul rămânerii la putere și menținerii fluxurilor financiare”, a mai menționat Popșoi.

La rândul său, deputata Doina Gherman a menționat că la data de 16 ianuarie deputații PAS au avut o întrevedere cu reprezentanții OSCE unde au discutat despre Alexandru Rjavitin și despre fenomenul înrolării forțate în regiunea transnistreană a tinerilor. „Am fost uimită să aflu că Misiunea OSCE în Republica Moldova nu deține, la moment, informații despre locul aflării lui Alexandru și că nu îi putem asigura nici asistență juridică, și nici asistență medicală, deoarece este nevoie de acreditare specială pentru aceasta pe teritoriul transnistrean. Accesul presei de la Chișinău este, la fel, interzis”, a declarat deputata PAS.  

Deputatul Oazu Nantoi a declarat că președintele Igor Dodon nu va întreprinde nimic pentru asigurarea respectării drepturilor omului în stânga Nistrului și va bloca orice tentativă de revenire la normalitate în raport cu regimul din stânga Nistrului, în speranța că se va alege cu voturi cumpărate la viitorul scrutin prezidențial.

„Sunt nevoit să constat că cetățenii RM de pe ambele maluri ale Nistrului au devenit ostatici ai intereselor personale al acestui personaj odios, care n-a întreprins nimic pentru eliberarea din închisoarea de la Tiraspol nici măcar a aceluiași Oleg Horjan – cetățean al RM, care, la Congresul XIV extraordinar al PSRM, i-a jurat credință și s-a pupat cu Igor Dodon”, a mai spus Nantoi.

În context, deputații PAS au făcut apel către reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană Thomas Mayr-Harting, dar și misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate la Chișinău să fie alături de Alexandru Rjavitin și să ofere tot ajutorul posibil pentru soluționarea acestui caz.

Vedeți și: Un tânăr din stânga Nistrului, dat dispărut de aproape două săptămâni. De ce se cere intervenția președintelui, premierului și Procuraturii

Tiraspolul ignoră cererile Chișinăului în cazul tânărului Alexandru Rjavitin, reținut la Pervomaisk

Alexandru Flenchea susține că s-a sesizat despre cazul lui Alexandru Rjavitin încă din luna decembrie 2019

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile