Logo Realitatea.md

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la IMC a ajuns la Procuratura Generală. Promo-LEX va oferi asistență juridică gratuită

11 Ianuarie 2018, 13:14 // Societate

Asociația Promo-LEX a preluat cazul tinerei care a fost internată în cadrul IMSP Institutului Mamei și Copilului, în perioada 09 – 14 decembrie 2017, și care a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea lucrătorilor instituției. Astfel, Promo-LEX va oferi asistență juridică gratuită acesteia în procedurile judiciare care urmează.

La data de 9 ianuarie 2018 au fost depuse plângerile către Procuratura Generală a Republicii Moldova privind modul și calitatea asistenței medicale acordate persoanei, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte. Circumstanțele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis față de ea într-o instituție medicală.

În același timp, Promo-LEX este îngrijorată de întorsătura pe care cazul dat a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, și anume – utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunțat, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare.

Defăimarea publică și discriminarea, în special prin intermediul blogurilor și rețelelor de socializare, a devenit un fenomen nociv, care ia tot mai mare amploare și care nu ar trebui să se regăsească într-o societate democratică și tolerantă.

De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații Promo-LEX.

Este îngrijorător faptul că sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat inclusiv de către investigațiile comisiei Ministerului Sănătății, aduse la cunoștință publicului la data de 9 ianuarie 2018. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație, timp de aproape 3 săptămâni, până cazul nu a fost dezvăluit pe o rețea de socializare.

„Acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației Promo-LEX.

Promo-LEX își exprimă solidaritatea față de femeile care au trecut prin experiențe similare și speră că conturarea fenomenului calității proaste a asistenței medicale pentru femeile gravide, în special în perioada nașterii, va fi sesizat de autorități și acestea vor depune maxim efort și diligență pentru înlăturarea problemelor și îmbunătățirea situației.

Realitatea.md amintește că la 3 ianuarie curent o tânără a publicat  într-un grup închis de pe una din rețelele de socializare cazul cum a avortat în toaleta instituției fără a primi ajutor din partea medicilor.

După toate cele întâmplate, MSMPS, de comun cu administrația Institutului Mamei și Copilului, a decis sancționarea prin concediere din funcția deținută, a șefului secției Ginecologie și a moașei principale; eliberarea din funcție a asistentei medicale (care a fost în tura din 13-14 decembrie); sancționarea prin mustrare aspră a medicului de gardă, directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al Instituției. De asemenea, directorul Instituției s-a ales cu sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

CITEȘTE ȘI:

TULBURĂTOR! Experiența unei femei care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă în cazul femeii care și-a născut copilul mort într-o toaletă la Institutul Mamei și Copilului

Angajații de la IMC, implicați în cazul pacientei care a născut fătul mort într-o toaletă a maternității, au fost suspendați din funcții

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului, în vizorul oamenilor legii

Șeful Secției Ginecologie a Institutului Mamei și Copilului și moașa principală au fost suspendați din funcție, iar directorul avertizat (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6333 0.1699%
USD USD 16.7050 0.4981%
RUB RUB 0.2685 0.1119%
RON RON 4.2473 0.3663%
UAH UAH 0.6409 0.9132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile