Logo Realitatea.md

CC: „Delta ACM” a fost selectată ilegal, pentru reconstrucția celor 6 străzi din centrul capitalei. Concursul putea fi câștigat de o companie din Bulgaria

22 Iulie 2018, 11:17 // Economie

Consiliul Concurenței (CC) a calificat drept ilegal rezultatul licitației organizate de Primăria Chișinău pentru selectarea companiei care să repare cele trei străzi din Pachetul I al proiectului de reconstrucție a drumurilor din capitală, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Foto simbol

Decizia are la bază raportul de investigație asupra acestui caz, realizat de o Comisei de anchetă, creată de Consiliul Municipal Chișinău în anul 2014.

Potrivit acestui raport, Comisia de evaluare a desemnat câștigătoare a licitației compania „Delta ACM”, deși diferența dintre cel mai mic preț oferit în cadrul licitației și cel oferit de „Delta” este de 1 571 417 EUR. Argumentul membrilor Comisiei de a nu selecta una dintre companiile care au oferit prețuri mai mici (Ingstroyengineering Ltd și SK-13 Patstroy JSC, ambele din Bulgaria) ține de puctul „Experiență generală” a ofertanților, din Caietul de sarcini, la care agenții economici urmau să prezinte dovada experienței contractuale în calitate de contractant de management pentru ultimii 5 ani, până la termenul limită de depunere a ofertelor.

Comisia de evaluare a avut următoarea componență: Dorin Chirtoacă, primar al mun. Chișinău; Nistor Grozavu, viceprimar; Daniela Franțujan, șefă interimară a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație; Igor Gamrețki, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație; Veronica Herța, șefă a Direcției generale finanțe și Marc Truchon, manager al proiectului „Suport pentru implementarea proiectului și supervizare”, Egis International (care ulterior și-a retras calitatea de membru).

Totuși, în urma investigației, s-a constatat că proiectele prezentate de „Delta ACM” la punctul „Experiență generală” nu se încadrau în condițiile expuse în Caietul de sarcini.

Totodată, în oferta prezentată, „Delta ACM” a declarat că nu va avea subcontractori în executarea contractului, totuși, ulterior, pe parcursul desfășurării lucrărilor, au fost subcontractate întreprinderi locale care au efectuat anumite genuri de lucrări, se menționează în decizia CC.

Membrii Consiliului de Concurență au constatat că membri Comisiei de evaluare au apreciat eronat oferta întreprinderii SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria), care a oferit un preț mai mic decât compania câștigătoare, pe motiv că nu a întrunit criteriile de selectare „Experiență specifică” prevăzute în Caietul de sarcini, asta deși SK-13 Patstroy JSC a prezentat cel puțin 4 proiecte integral și cu succes finalizate care se încadrau în parametri descriși.

Amintim că, proiectul prevede reconstrucția a 14,3 km de străzi principale și secundare din zona centrală a Chișinăului. Bugetul total al proiectului este de peste 30 de milioane de euro, bani acordați de BERD și BEI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile