Logo Realitatea.md

Ce a făcut Leancă la Bruxelles?! Concuziile asupra Acordului de Asociere, sistemului de integritate și expertizei tehnice: „Probleme sunt suficiente”

26 Ianuarie 2018, 17:49 // Politica

Uniunea Europeană este gata pentru un dialog constructiv, doar atunci când Republica Moldova va face tema pentru acasă. Cu această concluzie a venit vicepremierul pentru integrarea europeană, Iurie Leancă, din Bruxelles. Acesta a vorbit despre planurile pentru anul 2018 și domeniile prioritare care trebuiesc „reparate”. 

„Obiectivele pe care urmează să le realizăm în perioada de 7-8 luni. Perioada în care trebuie să recuperăm restanțele în mai multe domenii până la alegerile parlamentare. În primul rând este vorba despre impulsionarea Acordului de Asociere, o coordonare mult mai eficientă pe interior, acțiuni în ministere și agenții. Astfel vom arăta realizările plenare și vizibile”, a declarat vicepremierul în cadrul unei conferințe de presă.

Leancă a explicat care sunt domeniile cheie prioritare pe plan intern pentru Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană.

„Aceste domenii sunt reforma justiției, sistemului de integritate, aceasta însemnă valorificarea zonei de liber schimb. În pofida faptului că s-au făcut succese remarcabile în ultimii 3-4 ani din momentul în care a intrat în vigoare zona de liber schimb, potențialul este foarte mare. Colaborarea cu societatea civilă va fi la fel o prioritate”, a menționat viceprim-ministrul. 

Potrivit lui, în planul integrării europene sunt o mulțime de probleme în pofida tuturor realizărilor anterioare: „Din primele zile am început discuții cu colegii din agenții pentru a vedea care sunt provocările, care este nivelul de avansare, de implementare a angajamentelor și a problemelor. Am constatat că probleme sunt suficiente, probabil dintr-o anumită lipsă de expertiză. Pentru că UE înseamnă foarte multă expertiză tehnică”, a subliniat Iurie Leancă.

Totodată, acesta a vorbit și despre întrevederile pe care le-a avut cu diferiți oficiali europeni, astfel, s-a pus un accent deosebit pe o conlucrare mai apropiată și intensificare a dialogului între Republica Moldova și Uniunea Europeană. S-a discutat pregatirea Consiliului de Asociere care va avea loc în aprilie- mai 2018, conlucrarea pe probleme de aparare din Republica Moldova pentru a fi pregătiți de pericolele hibride. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6995 0.9123%
USD USD 17.7601 0.2982%
RUB RUB 0.2764 1.5057%
RON RON 4.1600 0.9243%
UAH UAH 0.7160 0.1679%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile