Logo Realitatea.md

Ce companie va construi Arena Chișinău? Numele a fost făcut public (VIDEO)

13 Iulie 2018, 18:16 // Actualitate

”Summa” este compania turcească care va construi Arena Chișinău, fiind selectată de o comisie specială formată din reprezentanți a cinci ministere și ai Agenției Proprietății Publice. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unui briefing de presă desfășurat la Guvern.

Concursul s-a desfășurat în decurs de 60 de zile, începând cu luna mai curent, la licitaţie participând o singură companie.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a declarat că această companie are experiență generală de minim trei proiecte asemănătoare realizate pe parcursul anilor 2013-2017, cu o valoare de cel puțin 30 milioane de euro per proiect, are experiență în construcția edificiilor de tip sportiv (realizarea minim a unui proiect pe parcursul ultimilor 5 ani, aceste obiective sportive sunt din Senegal și Federația Rusă), cifra medie de afaceri este de cel puțin 50 mln de euro per an în ultimii 3 ani, compania are acces la linii de finanțare de cel puțin 50 de mln de euro de la instituții bancare cu reputație.

În continuare va avea loc procedura de negociere a contractului, perioadă care va dura 30 de zile. Monica Babuc dă aisgurări că semnarea contractului va fi efectuată în cadrul unui eveniment public.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a anunțat că în prezent are loc pregătirea șantierului, iar săptămâna viitoare se va defrișa și se va nivela terenul. De asemenea, în proces sunt și acțiunile de finalizare a separării terenului de 10 hectare de celelalte 69 de hectare.

În lunile iulie și august se va lucra cu partenerul privat în legătură cu negocierea contractului și pregătiri tehnice pentru obținerea autorizațiilor necesare.

La sfârșitul lunii august trebuie să înceapă lucrările fizice propriu-zise, adică se va deschide șantierul de construcție.

Compania turcă Summa activează în Moldova de mai bine de aproape 20 de ani. Printre cele mai importante proiecte realizate de companie în Moldova sunt reconstrucția Aeroportului Internațional Chișinău, construcția unui complex de imobile al ambasadei Rusiei în Moldova, construcția hotelului Leo Grand, Shopping Malldova, Medpark etc.

VEZI ȘI:

Construcția Arenei Chișinău: O singură companie s-a înregistrat în concurs. Secretarul de stat Igor Șarov: „Condițiile au fost dure” (VIDEO)

Chiril Gaburici: În vara lui 2019, Arena Chişinău va putea deja găzdui competiţii sportive şi evenimente culturale

„Arena Chișinău” va fi gestionată de o societate comercială cu capital integral de stat. Proiectul a fost discutat azi la Ministerul Economiei

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.3032%
USD USD 17.2491 -0.0093%
RUB RUB 0.2705 0.8200%
RON RON 4.1319 0.4156%
UAH UAH 0.6338 -0.1890%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile