Logo Realitatea.md

Ce prevede Declarația de la Berlin adoptată de AP OSCE, cu referire la integritatea teritorială a Republicii Moldova

13 Iulie 2018, 10:26 // Politica

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat, în ultima zi a sesiunii, Declarația de la Berlin, document ce conține recomandări adresate guvernelor naționale, parlamentelor și comunității internaționale în domeniile afacerilor politice, securității, economiei, mediului și drepturilor omului. Declarația include 3 rezoluții ale Comitetelor generale ale AP OSCE și 16 chestiuni suplimentare propuse de delegațiile naționale la AP OSCE. Documentul a fost aprobat la finalul dezbaterilor din cadrul ședinței plenare, cu majoritatea voturilor delegațiilor prezente.

Declarația reafirmă sprijinul deplin pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale conform frontierelor recunoscute internațional. Documentul subliniază importanța implementării depline de către ambele părți a angajamentelor asumate și salută evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri.

În rezoluția Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate au fost incluse toate cele 3 amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional.

Un alt subiect de pe agenda ședinței plenare a fost alegerea Președintelui AP OSCE și a celor 4 vicepreședinți, precum și a conducerii și raportorilor celor 3 Comitete generale al AP OSCE. George Tsereteli a fost reales în calitate de Președinte al AP OSCE, iar vicepreședinți au devenit Peter Bowness (Marea Britanie), Kari Henriksen (Norvegia), Kristian Vigenin (Bulgaria) și Pascal Allizard (Franța).

Cea de-a 27-a sesiune anuală a AP OSCE a avut loc în perioada 7 – 11 iulie 2018, fiind găzduită de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an a avut genericul „Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Sesiunea anuală a AP OSCE a reunit pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile