Logo Realitatea.md

Ce prevede Declarația de la Berlin adoptată de AP OSCE, cu referire la integritatea teritorială a Republicii Moldova

13 Iulie 2018, 10:26 // Politica

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat, în ultima zi a sesiunii, Declarația de la Berlin, document ce conține recomandări adresate guvernelor naționale, parlamentelor și comunității internaționale în domeniile afacerilor politice, securității, economiei, mediului și drepturilor omului. Declarația include 3 rezoluții ale Comitetelor generale ale AP OSCE și 16 chestiuni suplimentare propuse de delegațiile naționale la AP OSCE. Documentul a fost aprobat la finalul dezbaterilor din cadrul ședinței plenare, cu majoritatea voturilor delegațiilor prezente.

Declarația reafirmă sprijinul deplin pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale conform frontierelor recunoscute internațional. Documentul subliniază importanța implementării depline de către ambele părți a angajamentelor asumate și salută evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri.

În rezoluția Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate au fost incluse toate cele 3 amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional.

Un alt subiect de pe agenda ședinței plenare a fost alegerea Președintelui AP OSCE și a celor 4 vicepreședinți, precum și a conducerii și raportorilor celor 3 Comitete generale al AP OSCE. George Tsereteli a fost reales în calitate de Președinte al AP OSCE, iar vicepreședinți au devenit Peter Bowness (Marea Britanie), Kari Henriksen (Norvegia), Kristian Vigenin (Bulgaria) și Pascal Allizard (Franța).

Cea de-a 27-a sesiune anuală a AP OSCE a avut loc în perioada 7 – 11 iulie 2018, fiind găzduită de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an a avut genericul „Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Sesiunea anuală a AP OSCE a reunit pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)