Logo Realitatea.md

Ce se întâmplă dacă Dodon refuză a doua oară candidaturile noilor miniștri? Leancă: „Finalul se cunoaște în proporție de 90%”

28 Decembrie 2017, 08:11 // Politica

Iurie Leancă, încă vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a arătat aproape convins că toți candidați propuși în fotoliile de miniștri în cadrul noului Guvern vor accede în funcții, aceasta chiar dacă șeful statului, Igor Dodon, va respinge candidaturile pentru a doua oară.

„Finalul se cunoaște în proporție de 90%. Având precedentul va fi greu de explicat dacă Curtea Constituțională s-ar pronunța altfel decât în cazul colegului meu Eugen Sturza (n.r. ministrul Apărării)”, a explicat Iurie Leancă la emisiunea „Important” de la postul de televiziune TVC21.

Realitatea.md amintește că, anterior, șeful statului a refuzat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, încălcând flagrant Constituția. Ulterior, Curtea Constituțională a luat o decizie pentru a depăși blocajul instituțional. Astfel, Eugen Sturza a depus jurământul în prezența președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a prim-ministrului, Pavel Filip. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la Reședința de stat, iar decretul a fost semnat de speaker.

De menționat că Iurie Leancă se numără printre candidaturile noului Guvern. Acesta ar putea ocupa funcția de vicepremier pe integrare europeană, urmând să cedeze fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului. Totul după ce acum o săptămână, liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că Andrei Galbur, ministru de Externe, dar și Octavian Calmîc, ministru al Economiei, Stela Grigoraș, ministru al Sanătății, Vladimir Cebotari, ministrul al Justiției, Vasile Bîtca, ministru al Agriculturii și Gheorghe Balan vicepremier pentru reintegrare vor fi înlocuiți.

Potrivit liderului PDM, s-a optat pentru întărirea caracterului tehnocrat și profesionist al echipei guvernamentale. De asemenea, a fost întărită și prezența femeilor în Guvern, 4 portofolii urmând să fie administrate de către femei.

CITEȘTE ȘI:

NOUA componență a Guvernului: Așa ar putea să arate echipa lui Filip (FOTO)

Citeste tot despre: Igor Dodon, Iurie Leancă, noul Guvern
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile