Logo Realitatea.md

Ce se va întâmpla cu rețeaua de farmacii care a eliberat fără prescripţie un medicament pentru avort tinerei paciente de la Institutul Mamei și Copilului

09 Ianuarie 2018, 16:36 // Societate

Conducerea rețelei de farmacii care a eliberat un medicament fără prescripție pentru tânăra de Institutul Mamei și Copilului din Capitală, care a avortat în veceul instituției, se va alege cu sanțiuni. Anunțul a fost făcut de către secretarul general de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca, în cadrul conferinţei de presă pe marginea cazului relatat de pacienta internată în luna decembrie. 

Foto simbol: bbj.hu

În procesul examinării documentației medicale disponibile, precum și în urma discuțiilor cu personalul medical implicat în acordarea asistenței medicale pacientei, Comisia instituită de minister a constatat faptul că tânăra a fost trimisă la farmacie să procure medicamentul pentru provocarea avortului fără reţetă, deși instituția dispunea de preparatele necesare, inclusiv în secție.

”Avem întrebări și la rețelele de farmacii care în goana după interesul comercial uită de acele indicații de a elibera anumite medicamente strict în baza de rețetă. Vom dispune sancţionarea acestor farmacii şi vom verifica strict acest fapt”, a spus secretarul general de stat, Boris Gîlca.

Alte nereguli depistate în cadrul comisiei sunt:

- comunicare defectuoasă între personalul medical și pacient;

- lipsa acordării consilierii psihologice pacientei;

- lipsa unei conduite și monitorizări permanente, odată cu administrarea preparatelor medicamentoase, din partea medicului de gardă și personalului mediu;

- încălcarea conduitei medicale manifestată prin neglijență, ignoranță, brutalitate și abateri de la normele de etică și deontologie medicală.

Realitatea.md amintește că MSMPS, de comun cu administrația Institutului Mamei și Copilului, a decis sancționarea prin concediere din funcția deținută, a șefului secției Ginecologie și a moașei principale; eliberarea din funcție a asistentei medicale (care a fost în tura din 13-14 decembrie); sancționarea prin mustrare aspră a medicului de gardă, directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al Instituției. De asemenea, Directorului Instituției i se aplică sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

Totul după ce la 3 ianuarie curent o tânără a publicat  într-un grup închis de pe una din rețelele de socializare cazul cum a avortat în toaleta instituției fără a primi ajutor din partea medicilor.

CITEȘTE ȘI:

TULBURĂTOR! Experiența unei femei care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă în cazul femeii care și-a născut copilul mort într-o toaletă la Institutul Mamei și Copilului

Angajații de la IMC, implicați în cazul pacientei care a născut fătul mort într-o toaletă a maternității, au fost suspendați din funcții

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului, în vizorul oamenilor legii

Șeful Secției Ginecologie a Institutului Mamei și Copilului și moașa principală au fost suspendați din funcție, iar directorul avertizat (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7699 0.6414%
USD USD 16.7372 0.3784%
RUB RUB 0.2727 1.7158%
RON RON 4.2756 0.8111%
UAH UAH 0.6425 0.7369%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile