Logo Realitatea.md

Ce spune directorul executiv al companiei care a produs salopete de uz general pentru export în Polonia

15 Aprilie 2020, 13:49 // Economie
// Autor:  
Elena Putregai

Compania din Republica Moldova care a produs salopete de uz general pentru a fi exportate în Polonia este „Miso Textile”. Directorul executiv al acesteia, Andrian Țeruș, ne-a oferit un comentariu în exclusivitate, solicitat fiind în contextul valului de nedumerire stârnit pe acest subiect. Așa am aflat că totul a avut loc în baza unui contract încheiat cu clienți din Polonia. Mai mult, directorul executiv ne-a explicat că „Miso Textile” stă la dispoziția autorităților Republicii Moldova și este gata să acopere cantitatea necesară de salopete de o calitate conformă, dacă este nevoie de asta.

„Noi am încercat să relansăm activitatea în baza unor contracte încheiate cu mai mulți clienți. Condițiile unuia dintre acesteia prevăd ca noi să importăm materia primă de la sursele indicate de ei, să producem combinezoane pe care este indicat că nu sunt sterile, adică medicale, ci de uz general, de unică folosință”, a explicat Andrian Țeruș.

„Ne orientăm să ne desfășurăm activitatea și anume să îndeplinim condițiile contractuale la care ne-am angajat ca să putem închide restanțele salariale. Materia primă a fost transmisă de polonezi chiar cu același avion. Noi am oferit servicii de coasere a salopetelor și le-am oferit spre export”, a mai adăugat acesta.

În același timp, compania este în legătură cu autoritățile Republicii Moldova.

„Suntem gata să furnizăm produse de orice calitate ar fi comandată. Noi stăm la dispoziție și în caz de necesitate, vom oferi cantitatea solicitată. Chiar primul lot de 1.000 de huse de protecție urmează să fie donat până la finalul săptămânii”, a conchis Andrian Țeruș.

Compania „Miso Textile”, fondată în 2010, a fost specializată în fabricarea huselor pentru mobilă moale și până în anul 2018 a reprezentat unul dintre cei mai mari exportatori de produse textile din țară, având peste 600 de angajați la începutul anului 2019. Își desfășoară activitatea în orașul Bălți din Republica Moldova.

Pe parcursul anului 2019 compania „Miso Textile” a întimpinat scăderi în comenzi, urmate de sistarea activității cu clientul principal, ceea ce a dus la intrarea companiei în șomaj tehnic. În prezent, își relansează activitatea în baza unor contracte încheiate cu mai mulți clienți, inclusiv de peste hotarele țării, având în continuare disponibilitatea de a recepționa noi comenzi pentru fabricarea produselor textile de diferite tipuri și complexitate.

La începutul anului 2020, compania a identificat un client din exterior care dorește să procure costume de protecție, universale, de unica folosință (ne-medicinale și ne-sterile). Până acum, a produs diferite tipuri de textile: huse pentru mobilă moale, îmbrăcăminte, articole textile pentru interior, sacoșe textile, echipamente de specialitate. Produsele finite au ajuns în state, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Federația Rusă.

Realitatea.md amintește că valul de nedumerire privind exportul a 5.000 de salopete a fost generat de postarea companiei aeriene „Rayanair”, în urma căreia s-a vehiculat greșit că asta ar putea fi o donație. Pe de altă parte, și exponenți ai opoziției politice și-au exprimat nemulțumirea că Guvernul aduce echipamente de protecție din alte țări, în timp ce există companii locale care s-au reorientat și ar putea coase acasă.

CITEȘTE ȘI:

Premierul face lumină: „Încurajez antreprenorii autohtoni să producă cât mai multe salopete de acest gen, or exportul lor masiv este benefic pentru țară”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile