Logo Realitatea.md

Ce spune Doru Petruți despre „victoria” lui Ceban și Năstase din primul tur și de ce nu s-au adeverit rezultatele sondajelor referitor la Silvia Radu

21 Mai 2018, 10:40 // Actualitate

Candidatul PSRM, Ion Ceban, și liderul PPPDA, Andrei Năstase, au reușit să acumuleze cele mai multe voturi din partea cetățenilor, ca ulterior să se dueleze în turul doi pentru funcția de primar al Capitalei din cauza că prezența la urnele de vot a „alegătorilor de dreapta” a fost mică, comparativ cu cei de stânga, prezența la urnele de vot mai ridicată a femeilor, precum și faptul că sondajele făcute publice, care arătau că în turul doi ar putea să iasă Ceban cu Radu nu au acoperit rezultatele din ultimele două săptămâni de campanie electorală, fapt ce a influența mult asupra deciziei finale a alegătorilor.

De această părere este  sociologul și directorul IMAS, Doru Petruți, care a explicat „surpriza” alegerilor de duminică în municipiul Chișinău.

„În primul rând, trebuie să luăm în calcul „prezenta la vot - sub 300 de mii voturi pe Chișinău, or numărul votanților de pe stânga e foarte mare ca pondere”. În al doilea rând, vorbim de mobilizarea foarte ridicată, dimineața, a electoratului PSRM (peste 50% erau votanți peste 55 de ani, în sectoarele în care PSRM ia tradițional multe procente), iar după ora 15 panica a mobilizat electoratul preponderent de dreapta. Un alt aspect este faptul că sondajele din ultima perioadă nu au captat ultimele 2 săptămâni „și cred ca aici lucrurile au evoluat de asemenea, iar victimizarea lui Andrei Năstase posibil sa fi jucat un rol considerabil”, explică Petruți, scrie deschide.md.

Sociologul reiterează că doar pe fenomene excepționale poți obține alta ordine în sondaje, inversări de asemenea amploare şi dublări de scoruri la unii candidați. „Silvia Radu, din păcate pentru ea, nu a utilizat și mijloace tradiționale de care avea nevoie pentru a mobiliza la vot”, constată expertul.

O altă teză dedusă de Petruți, care ar putea purta caracter excepțional în alegerile de ieri, este prezența-record a femeilor la scrutin - 55.8% din totalul alegătorilor. „Lucrul acesta are cu siguranță legătură cu ceva, deși, în lipsa unui exit-poll sau studiu post-electoral rămânem doar în aria unor ipoteze. Inclusiv pattern-ul în permanență ascendent pe parcursul zilei de vot pentru femei dă de gândit, în condițiile în care bărbații sunt cei mai interesați de politică. Cu toate acestea, femeile au fost cu circa 12% mai multe la vot decât bărbații, iar una din ipoteze ar putea fi ca acestea au fost mobilizate de publicarea acelei înregistrări și e posibil ca acea înregistrare să fi avut un efect mobilizator, mai ales dacă motivația a fost una de a sancționa apariția în spațiul public a înregistrării. Acest fenomen are nevoie de un declanșator, dacă diferențele sunt atât de mari față de pattern-ul de participare la alte alegeri. Aceasta este doar o ipoteă care ar trebui demonstrată, prin studii. Posibilitatea unui exit-poll nu mai există însă”, afirmă Doru Petruți.

Expertul a făcut o constatare și pe contul său de Facebook: „Brusc, alegerile au devenit corecte. E bine că a crescut credibilitatea procesului electoral. Chiar dacă compania pe care o conduc nu a publicat nici un sondaj, am unele concluzii la cald: s-a dovedit că sub 50% prezență, stânga e imbatabilă în Municipiul Chișinău, iar dl. Ion Ceban putea câștiga din primul tur, dacă o parte din voturile din acel segment nu migrau spre dna. Silvia Radu. Dl. Andrei Năstase a obținut sub scorul potențial al dnei Maia Sandu, dar peste așteptările sale. Unioniștii!? Au făcut istorie. Din nou”.

După procesarea a 100% dintre sufragiile din Chișinău, candidatul PSRM Ion Ceban și candidatul PPDA, susținut de PAS și PLDM, Andrei Năstase, au acces în turul II. Ceban a acumulat 40,97%, iar Năstase - 32,12%. Silvia Radu este pe locul al treilea, cu 17,65%, fiind urmată de candidatul PUN, Constantin Codreanu cu 4,55%.

Ultimele sondaje făcute pentru alegerile din Chișinău:

Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova

La data de 11 mai curent, Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova a prezentat un sondaj realizat în perioada 30 aprilie – 8 mai curent, pe un eșantion de 750 respondenți. Preferați la șefia municipiului Chișinău sunt: Silvia Radu – 23,2%, Ion Ceban – 22,7%, dar și Andrei Năstase – 12,8%. Totodată, Constantin Codreanu ar obține 6,5%, Reghina Apostolova – 4%, Valeriu Munteanu  – 2,9%, alte candidaturi – 2,2%. Totodată, dacă am analiza rezultatele după răspunsurile respondenților care deja s-au decis cu cine vor vota, datele ar arăta în felul următor: Silvia Radu – 31,7%, Ion Ceban – 31,2, Andrei Năstase – 15,8%, Constantin Codreanu – 8,2%, Regina Apostolova – 5,2 %, Valeriu Munteanu – 4,3%, iar alte candidaturi – 3,8%.

Intellect Group

Compania Intellect Group a realizat un sondaj în perioada 1-10 mai curent, pe un eșantion de 1121 respondenți. Fiind întrebați în varianta în care duminica viitoare ar avea loc alegerile locale anticipate, cu ce candidat intenționează să voteze pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău, respondenții au enumerat trei favoriți. Este vorba despre Silvia Radu – 31%, Ion Ceban – 22,8% și Andrei Năstase – 17,7%. Totodată, Constantin Codreanu ar acumula 5,1%, Valeriu Munteanu – 3,9%, Reghina Apostolova – 2,2%, alți candidați – 1,1%, nu ar vota – 4,1% și NȘ/NR – 12,1%.

Barometrul Opiniei Publice

Rezultatele sondajului Barometrul Opiniei Publice, realizat în perioada 19 aprilie – 9 mai curent, pe un eșantion de 409 respondenți, arăta că, pentru Ion Ceban ar vota – 30%, Silvia Radu – 23% și Andrei Năstase – 15%. Totodată, pentru Valeriu Munteanu ar vota – 5%, Reghina Apostolova – 3%, Constantin Condreanu – 3%, Sergiu Tofilat – 1%, Vasile Costiuc – 0%, Alexandr Roșco – 0%, Maia Laguta – 0%, alte persoane – 1% și nu știu – 19%.

Menționăm că, potrivit Codului Electoral, în cazul în care la alegerile locale noi, din primul tur nici un candidat înscris în cursă nu acumulează voturile necesare – 50+1, atunci peste două săptămâni, Comisia Electorală Centrală organizează turul doi, unde participă primii doi concurenți, care au obținut în primul tur cele mai multe voturi din partea cetățenilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile