Logo Realitatea.md

Cebotari, despre regulamentul adoptat de CSM privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești: Ne vom conforma (VIDEO)

13 Octombrie 2017, 08:30 // Societate

Deși cu o zi înainte ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să adopte un regulament alternativ cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor, ministrul Justiției îndemna membrii acestuia să amâne votarea, acum declară că este o decizie pe care o respectă.

„Am fost de opinia să continuăm lucrul la acel regulament. Mi-am dorit să avem un regulament mai consistent, care să fie validat de o organizație cu o autoritate din Europa, precum Consiliul Europei și ar fi fost un lucru mai bun, dacă se mergea pe această cale. Însă decizia a fost luată, eu o respect și urmează să ne conformăm”, a declarat Vladimir Cebotar la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Embed:

Amintim că jurnaliștii au protestat, cu două zile în urmă, în fața sediului CSM, arătându-se indignați de decizia de a supune votului Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor naționale.

Într-un final, membrii CSM au aprobat un regulament doar că unul alternativ propus, anterior, de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și nu proiectul Regulamentului elaborat de grupul de lucru al CSM și contestat de societatea civilă.

Totodată, peste 70 de instituții de presă și ONG-uri, printre care se numără și echipa Realitatea.md, au făcut un apel către CSM în care și-au exprimat nemulțumirea. Aceasta pentru că proiectul prevedea anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității persoanelor fizice, ceea ce presupunea închiderea accesului jurnaliștilor de a se informa și a face publice informații utile societății privind anumite dosare de rezonanță.

De menționat că Regulamentul alternativ aprobat, care de altfel nu a fost propus dezbaterilor, prevede că hotărârile judecătorești să poată fi găsite după numele părților, însă păstrează un punct, potrivit căruia, informațiile despre lista cauzelor stabilite pentru judecare să fie radiate de pe portalul instanțelor naționale, după desfășurarea ședințelor de judecată.

Citeste tot despre: CSM, Ministerul Justiției, regulament
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.3539%
USD USD 17.3387 -0.1974%
RUB RUB 0.3011 -0.5943%
RON RON 4.4644 0.0829%
UAH UAH 0.6544 -0.2135%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile