Logo Realitatea.md

Cebotari, despre regulamentul adoptat de CSM privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești: Ne vom conforma (VIDEO)

13 Octombrie 2017, 08:30 // Societate

Deși cu o zi înainte ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să adopte un regulament alternativ cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor, ministrul Justiției îndemna membrii acestuia să amâne votarea, acum declară că este o decizie pe care o respectă.

„Am fost de opinia să continuăm lucrul la acel regulament. Mi-am dorit să avem un regulament mai consistent, care să fie validat de o organizație cu o autoritate din Europa, precum Consiliul Europei și ar fi fost un lucru mai bun, dacă se mergea pe această cale. Însă decizia a fost luată, eu o respect și urmează să ne conformăm”, a declarat Vladimir Cebotar la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Embed:

Amintim că jurnaliștii au protestat, cu două zile în urmă, în fața sediului CSM, arătându-se indignați de decizia de a supune votului Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor naționale.

Într-un final, membrii CSM au aprobat un regulament doar că unul alternativ propus, anterior, de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și nu proiectul Regulamentului elaborat de grupul de lucru al CSM și contestat de societatea civilă.

Totodată, peste 70 de instituții de presă și ONG-uri, printre care se numără și echipa Realitatea.md, au făcut un apel către CSM în care și-au exprimat nemulțumirea. Aceasta pentru că proiectul prevedea anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității persoanelor fizice, ceea ce presupunea închiderea accesului jurnaliștilor de a se informa și a face publice informații utile societății privind anumite dosare de rezonanță.

De menționat că Regulamentul alternativ aprobat, care de altfel nu a fost propus dezbaterilor, prevede că hotărârile judecătorești să poată fi găsite după numele părților, însă păstrează un punct, potrivit căruia, informațiile despre lista cauzelor stabilite pentru judecare să fie radiate de pe portalul instanțelor naționale, după desfășurarea ședințelor de judecată.

Citeste tot despre: CSM, Ministerul Justiției, regulament
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)