Logo Realitatea.md

CEC recomandă observatorilor PPE să respecte legislația și să nu intervină în procesul de agitație electorală

22 Octombrie 2016, 10:41 // Politica
Membrii delegației de europarlamentari din partea Partidului Popular European (PPE), aflați pe parcursul zilelor trecute într-o vizită de monitorizare pre-electorală în țara noastră, nu au fost acreditate în calitate de observatori internaționali pentru monitorizarea scrutinului prezidențial din 30 octombrie 2016. Precizarea vine din partea Comisiei Electorale Centrale după apariția în presă a declarațiilor membrilor PPE privind susținerea Maiei Sandu la acest scrutin prezidențial.

Astfel, CEC atrage atenția asupra faptului că, potrivit normelor legale, „observatorii sunt obligaţi ­să fie imparţiali în exercitarea obligaţiilor şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele politice vizavi de anumiţi concurenţi electorali sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor”. În context, Comisia recomandă observatorilor „să respecte legislația națională şi să nu intervină în procesul de agitație electorală desfășurată de concurenții electorali”.

„Totodată, atragem atenția și asupra faptului că legislația electorală națională interzice persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova să desfășoare activități de agitație electorală”, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale, remis presei.

CEC recomandă tuturor observatorilor să cunoască şi să respecte legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă și să nu intervină în procesul alegerilor în favoarea unor concurenți electorali, precum și să se abţină să facă orice fel de comentarii în public, inclusiv în prezenţa reprezentanţilor mass-media sau unor alte persoane interesate, până la închiderea secţiilor de votare despre observările pe care le-au efectuat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4418 -1.8463%
USD USD 16.7682 0.1015%
RUB RUB 0.2674 -0.7055%
RON RON 4.1707 -1.7410%
UAH UAH 0.6374 -0.2348%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile