Logo Realitatea.md

Centrele de Tineret în 11 raioane urmează a fi dezvoltate. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat Acorduri de colaborare

14 Martie 2018, 07:10 // Societate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat Acorduri de colaborare cu 11 autorități ale administrației publice locale de nivelul II privind dezvoltarea Centrelor de Tineret. Anterior, în data de 14 noiembrie 2017, au fost semnate asemenea acorduri de parteneriat cu primele 9 autorități publice locale.

Foto: mecc.gov.md

Acordurile de colaborare au fost semnate de către Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării; Ion Groza, președintele raionului Cahul; Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni; Iraida Bînzari, președintele raionului Fălești; Ștefan Paniș, președintele raionului Florești; Ion Leucă, președintele raionului Glodeni; Ion Gudumac, președintele raionului Leova; Ghenadie Verdeș, președintele raionului Nisporeni; Andrei Țopa, vicepreședintele raionului Ocnița; Galina Zamurdac, vicepreședintele raionului Râșcani, Eleonora Graur, președintele raionului Rezina; Mihail Popa, președintele raionului Strășeni.

Ministrul Monica Babuc a subliniat importanța consolidării parteneriatelor dintre autoritățile publice centrale și locale, astfel încât tinerii să aibă posibilitatea dezvoltării personale și profesionale la ei acasă.

„Nu știu dacă există ceva mai important decât scopul pe care îl urmărim acum: tinerii noștri să-și găsească rostul în Republica Moldova. Or, deschiderea Centrelor de Tineret în alte 11 raioane oferă noi perspective pentru sporirea nivelului de activism civic, extinderea serviciilor de educație non-formală și dezvoltarea activităților de educare, de consiliere, de promovare a modului sănătos de viață în rândul tinerilor”, a declarat Babuc.

Semnarea acordurilor a fost realizată în contextul implementării Programului de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2021 al cărui scop esteconsolidarea capacităţilor instituţionale care ar permite dezvoltarea şi extinderea teritorială a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul de tineri beneficiari.

Prin intermediul programului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va acorda autorităților publice locale de nivelul II suport pe 3 dimensiuni: dezvoltarea profesională a resurselor umane din cadrul centrelor de tineret (manageri și specialiști în lucrul de tineret), suport pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a centrelor de tineret (echipament lT și mobilier destinat dotării Centrelor de Tineret) și sprijin financiar in vederea dezvoltării Programelor raionale/municipale de granturi pentru inițiativele/proiectele de tineret ale organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor.

Pentru dotarea Centrelor de Tineret, din bugetul ministerului a fost achiziționat mobilier și echipament IT în valoare de 5 milioane lei, iar pentru dezvoltarea serviciilor de tineret sunt planificate 8 milioane lei anual pentru perioada 2017-2020.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile