Logo Realitatea.md

Cererea lui Traian Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei RM, pusă pe rol la Curtea de Apel. Ce urmează (VIDEO)

24 Aprilie 2018, 16:31 // Societate

Cererea fostului președinte al României Traian Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei Republicii Moldova emis de șeful statului, Igor Dodon, a fost pusă pe rol la Curtea de Apel Chișinău, iar examinarea în fond a acesteia a fost amânată pentru luna viitoare.

Președinta completului Colegiului Curții de Apel Chișinău, judecătoarea Angela Bostan, a amânat expunerea celor doi participanți la proces - avocatul lui Traian Băsescu și consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi pentru o ședință separată, motivând că este vorba despre un dosar de rezonanță.

Astfel, aceștia urmează să se prezinte pe data de 10 mai, la ora 12:00.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, Președinția a adoptat o poziție constantă bazată pe prevederile legii, reiterând că Traian Băsescu a ascuns anumite fapte importante, atunci când a primit cetățenia Republicii Moldova, fără a oferi mai multe detalii în acest sens.

În același timp, avocatul fostului președinte al României spune că are toate argumentele necesare care vor fi prezentate în instanța de apel.

Realitatea.md amintește că unul dintre primele decrete semnate de Dodon în postura de președinte a fost retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, ex-președintele român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or, la acea vreme, ex-președintele român era vizat în câteva dosare penale, iar Președinția consideră că el a încercat să oculteze această informație.

Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Imediat, decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie 2017.

CITEȘTE ȘI:

Ședință de judecată în dosarul Băsescu vs. Dodon: Avocatul fostului președinte român a adus în instanță mai multe probe (VIDEO)

Curtea Constituțională și-a spus cuvântul. Dosarul „Băsescu vs. Dodon” va fi examinat de toate cele trei instanțe

ULTIMA ORĂ! Băsescu rămâne deocamdată fără cetățenia Republicii Moldova. Judecătorii i-au respins cererea (FOTO/VIDEO)

Nicolae Botgros, Eugen Doga și Ion Paladi cer cetățenia moldovenească pentru Traian Băsescu. I-au trimis o scrisoare lui Dodon (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3318 -0.2770%
USD USD 17.4278 -0.2861%
RUB RUB 0.2735 -0.0731%
RON RON 4.0444 -0.3278%
UAH UAH 0.7347 0.2456%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile