Logo Realitatea.md

China anunță testarea cu succes a unei aeronave supersonice care poate păcăli orice sistem antirachetă

07 August 2018, 12:02 // În lume

China a anunțat testarea cu succes a unei noi aeronave supersonice care ar putea fi folosită în viitor pentru a transporta rachete la viteze de până la șase ori mai mari decât viteza sunetului. 

Foto: Digi24

Starry Sky-2, care are un design experimental cunoscut sub denumirea de wavediver (capacitatea de a merge pe undele de șoc pe care le generează), a fost testat recent într-o zonă secretă din nord-vestul Chinei, au precizat luni reprezentanții Academiei chineze de Aerodinamici Aerospațiale, transmite publicația South China Morning Post.

În timpul zborului, aeronava Starry Sky-2 a efectuat manevre extreme de rotire, atingând o viteză maximă de Mach 6. 

„Acest test constituie o bază tehnologică solidă pentru ingineria desingului wavediver”, se arată într-un comunicat de presă al Academiei chineze.

Odată depășită faza experimentală a proiectului, aeronava supersonică ar putea fi folosită pentru transportul de focoase la o viteză capabilă să penetreze vigilența oricărui sistem de apărare antiaeriană disponibil în prezent, susțin cercetătorii, scrie Digi24.

„Cred că vor mai trebui să treacă aproximativ cinci până când această tehnologie va putea fi înarmată. Pe lângă faptul că aeronava va puta fi echipată cu rachete, poate avea și alte funcții militare, încă neluate în calcul”, este de părere Zhou Chenming, analist militar din Beijing.

China a reușit să construiască „un sistem hipersonic destul de matur”, susține Mike Griffin, subsecretarul de apărare al Pentagonului.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile