Logo Realitatea.md

CIA a prezentat raportul în care îi deconspiră pe oficialii ruși, implicați în alegerile prezidențiale din SUA

09 Ianuarie 2017, 07:05 // În lume

Agenția Centrală de Informaații (CIA) din Statele Unite ale Americii a identificat oficialii ruși, care stau în spatele atacurilor informatice care au vizat Partidul Democrat în perioada electorală din toamna anului 2016. Aceștia ar fi furnizat apoi materialele organizației Wikileaks, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul unei terțe părți, scrie Libertatea.ro, cu referite la Reuters. Informațiile se conțin în raportul CIA la acest subiect, transmis președintelui în exercițiu al SUA, Barack Obama.

Foto: Huffington Post

Potrivit sursei citate, CIA şi alte agenţii de informaţii au ajuns la concluzia că Guvernul rus şi-a intensificat eforturile de a discredita procesul electoral american și a-l ajuta în campania electorală pe republicanului Donald Trump.

Potrivit raportului menționat, materialele obţinute prin atacuri informatice au urmat un “circuit” de la GRU, agenţia militară de informaţii a Rusiei, către WikiLeaks –  o încercare de a face originea materialului mai greu de urmărit. Potrivit oficialilor americani, aceasta este o practică obişnuită în rândul agenţiilor de informaţii, inclusiv în cazul celor americane.

Acest “circuit” i-a permis fondatorului WikiLeaks Julian Assange să spună că Guvernul sau agenţiile ruse nu au fost sursa materialelor publicate pe site-ul său.

Un astfel de exemplu îl reprezintă mesajele interceptate şi discuţiile dintre înalţi oficiali ruşi apropiaţi lui Putin, care au sugerat că erau la curent cu atacurile informatice şi au sărbătorit victoria lui Trump în alegeri ca o încununare a acestei campanii.

Totodată, atacurile seamănă foarte mult cu cele folosite de ruşi în Europa – inclusiv orin folosirea aceloraşi viruşi. De asemenea, atacurile au avut în spate o îmbinare între tacticile tradiţionale de spionaj folosite de agenţiile de informaţii sovietice şi apoi ruse, precum mita şi şantajul, cu vulnerabilităţile internetului. 

Unul dintre oficialii citaţi a atras atenţia că bazele de date şi serverele de e-mail sparte de ruşi conţineau şi informaţii personale pe care WikiLeaks nu le-a publicat. Astfel de informaţii pot fi folosite pentru a accesa dosarele financiare, medicale şi de alt tip ale ţintelor, pentru a obţine date în vederea recrutării lor de către agenţiile surse de spionaj.

Raportul i-a fost prezentat și președintelui ales, Donald Trump. Ulterior, șeful de cabinet al lui Trump, Reince Priebus, a declarat, potriivt Agerpres.ro, că președintele ales a acceptat faptul că entități din Rusia au fost în spatele atacurilor cibernetice asupra Partidului Democrat și ca intenționează să ceară serviciilor de informații recomandări.

Totodată, Rusia respinge toate acuzațiile ce i se aduc în acest scandal.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)