Logo Realitatea.md

Cinci instituții importante în stat urmează să sporească rezultatele luptei împotriva corupției, având un suport de un milion de euro (FOTO, VIDEO)

07 Decembrie 2017, 16:10 // Societate

Primul proiect Twinning anticorupție intitulat „Suport în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie” a fost lansat astăzi, 7 decembrie, la Chișinău.

Acesta vine să sporească lupta împotriva corupției, acordând asistență și suport Centrului Național Anticorupție (CNA), în calitate de beneficiar principal, Procuraturii Anticorupţie (PA), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Inspectoratului General de Poliţie (IGP) și Serviciului Vamal (SV).

Foto: cna.md

Obiectivul general al proiectului este fortificarea capacităților de investigare a corupției ale celor cinci instituții, iar modalitatea Twining oferă posibilitatea autorităților moldovenești de a prelua experiența și bunele practici ale partenerilor din instituțiile omoloage din țările membre ale UE.

Participanții la evenimentul de lansare au fost salutați de Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, Ambasadorul Republicii Lituania, Rimantas Latakas, Ambasadorul României, Daniel Ioniţă, dar și de șefii instituțiilor baneficiare: CNA, PA, MAI, IGP și SV.

Excelența Sa Peter Michalko a menționat că: „Lupta împotriva corupție nu este numai un angajament continuu în relația de cooperare politică a Uniunii Europene cu Republica Moldova, dar și un domeniu foarte sensibil, fapt ce face ca așteptările cetățenilor față de acest proiect să fie foarte înalte”.

Directorul CNA Viorel Chetraru a făcut apel către toate părţile implicate, precizând că implementarea cu succes a proiectului depinde de o abordare multilaterală şi profesională a fiecărui actor, dar și de un dialog constructiv şi prietenos între părți. „Realizarea eficientă şi durabilă a acestuia va favoriza atingerea obiectivelor politicii naţionale anticorupţie şi îmbunătăţirea poziţiilor ocupate de țara noastră în clasamenele naţionale şi internaţionale de monitorizare a indicatorilor şi standardelor anticorupţie”, a mai spus Chetraru.

În debutul prezentării proiectului, Zydrunas Bartkus, prim-director adjunct al Serviciului Special de Investigații din Lituania și lider principal de proiect, a menționat că „scopul echipei nu este doar de a împărtăși experiența țărilor partenere în prevenirea și combaterea corupției, ci de a lucra împreună în investigarea mai eficientă a actelor de corupție”.

Proiectul va fi pus în aplicare de un consorţiu format din instituţii specializate din Republica Lituania (partener superior), România (partener junior) și Finlanda (partener junior). Cu o durată de 24 de luni, acesta are un buget de aproximativ un milion de euro pentru toate autoritățile beneficiare.

Rezultatele scontate se referă la:

- consolidarea capacităţilor organelor de aplicare a legii în lupta împotriva corupţiei, prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor speciale de investigaţii, tehnicilor şi echipamentului,

- îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor, procedurii interne, precum şi cooperarea inter-instituţională, coordonarea şi comunicarea privind investigarea actelor de corupţie,

- consolidarea, în corespundere cu respectarea drepturilor omului, a capacităţilor CNA de a desfăşura evaluarea integrităţii instituţionale şi testarea integrităţii profesionale a agenţilor publici în sectorul public.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4049 0.4307%
USD USD 16.5578 0.0242%
RUB RUB 0.2905 0.9732%
RON RON 4.3725 0.4249%
UAH UAH 0.6304 0.1748%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile