Logo Realitatea.md

Cine este Nicolai Grigorișin, viitorul primar interimar al municipiului Bălți

13 Februarie 2018, 11:19 // Politica

Renato Usatii, primarul municipiului Bălți a anunțat că-și dă demisia, iar până la organizarea unor alegeri repetate, funcția va fi asigurată de către Nicolai Grigorișin, nume asupra cărui plutesc suspiciuni de fals în declarații pe avere și venituri.

Nicolai Grigorișin era în 2015 unul dintre cei mai săraci candidați la postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Oficial, acesta nu deținea nimic și nu avea nici un fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin era de aproape două mii de lei pe lună, banii câștigați de soția actualului consilier din afaceri, se arată într-o investigație realizată de către Social Media Bălți

La un an după alegeri, Grigorișin arată în declarații ca un veritabil baron local: e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei.

Tot el e unul dintre oamenii de încredere ai primarului de Bălți, Renato Usatîi, care se ascunde de justiția moldovenească în Rusia.

Putea fi văzut practic la toate aparițiile publice ale lui Usatîi, cât la Bălți, atât și la Moscova sau Chișinău, aflându-se în spatele acestuia. El este și unul din cei mai vocali consilieri bălțeni și autorul frazei care a devenit celebră la Bălți: „Renato Usatîi poate fi comparat doar cu Dumnezeu!”

Pe lângă politică, Grigorișin s-a implicat și în activitatea filantropică a lui Usatîi, desfășurată înaintea alegerilor locale din 2015. Astfel, Grigorișin a luat parte la organizarea unei vacanțe la mare pentru copii din familii nevoiașe, sponsorizate de Usatîi.

Înainte de plecare, Grigorișin a instruit copiii adunați la sediul din Bălți al Partidului Nostru: trebuie să demonstrați că sunteți oameni culți, frumoși, reprezentanți ai splendidului oraș Bălți, zicea acesta.

Nu în zadar Grigorișin avea grijă de securitatea și comportamentul copiilor, căci aceștia erau trimiși nu la o bază de odihnă oarecare, ci la cea care-i aparține.

Grigorișin a apărut pe scena politică din Republica Moldova odată cu Renato Usatîi. Tot atunci, Grigorișin a devenit șeful filialei Partidului Nostru la Bălți, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă.

În declarația de avere depusă la CEC, Natalia declara un venit de 46 mii de lei pentru doi ani de activitate în calitate de director al companiei Egmas SRL, și un Land Rover Discovery 4 fabricat și procurat în 2010.

Natalia Grigorișin așa și nu a ajuns deputată, deoarece partidul lui Usatîi a fost eliminat din cursa electorală în noiembrie 2014. În schimb, un an mai târziu, la alegerile locale, deja Nicolai Grigorișin s-a regăsit pe listele Partidului Nostru și după votul masiv al bălțenilor, a fost ales în calitate de consilier municipal. În declarația de avere depusă la CEC, Grigorișin nu a indicat absolut nimic.

Însă familia Grigorișin deținea la acel moment câteva localuri în Bălți, precum e clubul Karamelle și sala de biliard Alians, înregistrate pe aceeași adresă. Grigorișin mai deținea două automobile și două ceasuri în valoare de 600 mii de lei, trecute în declarația de avere din 2016.

Localurile familiei Grigorișin sunt amplasate în complexul Stadionul Municipal din Bălți, unde-și dispută meciurile de acasă FC Zaria Bălți. Zaria e cel mai titrat club de fotbal din Bălți, reușind de câteva ori să completeze podiumul Diviziei Naționale și să câștige Cupa Moldovei anul trecut.

În iunie 2015, la două săptămâni după ce PN a câștigat alegerile locale din Bălți, drepturile asupra echipei de fotbal au fost cesionate către AO Şcoala de Fotbal Bălţi, unde Grigorișin declară o cotă de 33,3%. Anterior, primarul de Bălți menționa că Zaria Bălți este deținută de el, împreună cu Grigorișin și Nicolae Țipovici.

Realitatea.md amintește că Judecătoria Centru a emis în luna octombrie 2016 mandat de arestare pe numele primarului de Bălţi, în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov. În acelaşi timp, Renato Usatîi a fost anunţat în căutare internaţională. Procurorii au cerut atunci arestarea lui Usatîi doar în baza mărturiilor făcute de Gorbunţov.

Politicianul este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Procurorii susțin că prin intermediul unei companii off-shore primarul de Bălți l-a deposedat pe Gherman Gorbunţov de peste 68 de mii de acţiuni în sumă totală de peste 113 milioane de lei. De altfel, Usatîi este învinuit și că ar fi comandat şi organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, refugiat la Londra.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile