Logo Realitatea.md

Cine este persoana reținută azi de CNA, ce afaceri avea și cum a obținut creditele de milioane de dolari de la BEM (DOC/FOTO)

15 Mai 2015, 15:28 // Economie

Persoana reținută astăzi de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru că ar fi beneficiat de credite de la Banca de Economii este Vladimir Belschi. Acesta este bănuit că ar fi intrat în posesia a 2.800.000 de dolari, punând în gaj un şir de imobile la un preţ cu mult sub valoarea creditului acordat.

În perioada în care au fost acordate creditele, Vladimir Belschi era directorul firmei ”Vesi” SRL, care se ocupa cu comercializarea benzinei și motorinei și deținea o cotă de piață mai mică de 0,5%.

Firma ”Vesi SRL”, care își avea adresa juridica pe strada Meșterul Manole 9, împreună cu firma afiliată ”Vesi-Plus” SRL, condusă de Dumitru Stratan, au lăsat în gaj benzinării, spalatorie auto, parcare, câteva construcții nefinalizate, depozitele de combustibil și chiar combustibil.

Banca de Economii a acceptat aceste bunuri drept gaj, avându-l la acea vreme președinte al Comitetului de Creditare pe Gheorghe Gacikevici. Ulterior, valoarea gajului a fost micșorată, iar cele două firme au intrat în procedură de faliment. 

Întrucât creditul de milioane nu a fost rambursat, Banca de Economii a scos mai târziu bunurile firmelor la licitație. Culmea este că, aceeleași firme - ”Vesi” SRL și ”Vesi-Plus” SRL a luat credite și de la Universalbank, întrucât pe site-ul acestei bănci numele firmelor figurează, iar în 2009 administrația insitutuției financiare propunea spre realizare gajul lăsat de firme (vedeți mai jos imagini cu proprietățile lăsate în gaj).

De altfel, firma ”Vesi” SRL figurează și în Raportul întocmit de Kroll, la capitolul credite oferite de Banca de Economii.

Astăzi, Vladimir Belschi a fost reținut de CNA pentru 72 de ore, pentru a da explicații procurorilor în legătură cu aceste împrumuturi. De asemenea, CNA a efectuat azi noi percheziții în cadrul dosarelor BEM și Banca Socială și a pus sub învinuire alte două persoane – Valentin Cunev, fostul președinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Sociale și Vladimir Novosadiuk, directorul agenției ”Novosti-Moldova”, reprezentanța RIA Novosti în Republica Moldova. 

VEZI în documentele atașate deciziile luate de Banca de Economii la acordarea creditului firmei ”Vesi” SRL

Terenurile lăsate în gaj de ”Vesi” SRL, potrivit Universalbank.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile