Logo Realitatea.md

Cine sunt artiștii care vor participa la cel mai inedit festival de muzică clasică din Moldova – DescOPERĂ

13 Iunie 2018, 18:10 // Life

Seri calde într-un amfiteatru natural, cu atmosferă condimentată cu cele mai remarcabile opere, în interpretarea orchestrelor și soliștilor autohtoni și de peste Prut, sub bagheta cunoscutului dirijor austriac Friedrich Pfeiffer. Toate acestea, dar și un program de zi demn de a ne reprezenta suflul autentic, caracteristic tuturor generațiilor, vor fi oferite în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ, care va avea loc în perioada 15-17 iunie, în Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi.

Ziua 1 (15 iunie) - monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff care va culmina cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”, inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune în 1937 celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar. Opera va fi interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii vor fi acompaniați de Capela Corală Academică „Doina” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Friedrich Pfeiffer.

Ziua 2 (16 iunie) - opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocile soliștilor, corului, muzica orchestrei și interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Ziua 3 (17 iunie) - dedicată, în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul muzical al Austriei, compus în 1866.

Activități la pensiunile din Trebujeni (Orhei), 16-17 iunie:

  • Agropensiunea Casa Verde - gazdele vor descoperi oameni talentați în ale cântecului și dansului. Printr-un master class fără precedent, cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi – ”Coasa”, ”Băsmăluța”, ”Padishpan” și ”Hora din bătrâni”. Programul va continua cu descoperirea gustului băuturii bahice, cu explicația parțială a tehnologiei de către oenolog. În programul de după amiază, participanții vor învăța să coacă plăcinte împletite, să împletească sarmale cu frunză de viță-de-vie, conform rețetelor specifice regiunii. De asemenea, în capul meniului va sta zeama cu tăiței de casă și un ingredient secret, care face deliciul îndrăgostiților de bucate și operă.
  • Agropensiunea Casa de sub Stâncă - gazdele vor transmite doritorilor obiceiul împletitului în pănușă. Această îndeletnicire a fost practicată din cele mai vechi timpuri inclusiv în satele din raionul Orhei. Tot la Casa de sub Stâncă, oaspeții se vor delecta dar și vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă.
  • Agropensiunea Casa din Luncă - participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, însoțiți de gazdele acestei agropensiuni. Tot aici, oaspeții vor putea gusta plăcintele și iepurașul la cuptor, compotul și vinul de producție locală.

Cine sunt artiștii care o să participe în cadrul festivalului DescOPERĂ:

Tatiana Costiuc

Considerată una din cele mai bune soprano ale scenei moldovenești, Tatiana Costiuc posedă o voce perfectă pentru stilul bel canto, caracterizată de un timbru cald și plăcut. În cadrul Festivalului de Muzică Clasică în aer liber DescOPERĂ vă veți delecta de această splendidă voce în cadrul a două spectacolele: „Carmina Burana„ din 15 iunie și „Seara Regelui Valsului - Johann Strauss” din 17 iunie.

Sorin Lupu

Viața tenorul român Sorin Lupu poate fi un subiect de roman sau film. Înainte de a urca pe scenă și a încânta publicul cu vocea sa fermecătoare, a lucrat un an în minele din Valea Jiului și alți zece ani ca mecanic la calea ferată. În tot acest răstimp visa, în secret, la o carieră muzicală, pe care a începu-o în anul 2001, reușind de atunci o mulțime de roluri, interpretate nu doar în România dar și pe cele mai mari scene din Europa. Sorin Lupu este invitat de onoare la Festivalul de Muzică Clasică în aer liber DescOPERĂ.

Andrei Otean

Andrei Otean  s-a născut la 23 iunie 1977 la Chișinău. Și-a făcut studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea canto academic, clasa prof. V. L. Vichilu. Este solist al Corului Național de Cameră a Sălii cu Orgă, evoluând din această poziție în cadrul mai multor proiecte naționale și internaționale realizate pe scene din orașele Spaniei; solist al bandului  UNIVOX alături de care a concertat la importante festivaluri de muzică jazz din Moldova, Ucraina, Romania, Franța. Din 2010 este Lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Pe parcursul carierei artistice a colaborat cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Madrid, Orchestra Națională a Galiciei, Spania, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici, Orchestra Simfonică Națională a Companiei TeleRadio Moldova, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică și Corul Mixt al AMTAP.

Vitalie Cebotari

Bariton, Republica Moldova

Născut la 2 iulie 1982 în Orhei, Republica Moldova, absolvă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea – canto academic, în clasa prof. Valeriu Vdovicenco (licență, masterat). Din 2013 este solist la Teatrul Național de Opera și Balet „Maria Bieșu”. Colaborează cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă și Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova” din Chișinău. Deține în repertoriu următoarele partiții: Masetto („Don Giovanni” de W.A.Mozart; Contele Almaviva („Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart); Marullo („Rigoletto” de G.Verdi); Barone Douphol, Giorgio Germont („La Traviata” de G.Verdi); Silvano („Bal mascat” de G.Verdi); Morales, Escamillo („Carmen” de G.Bizet); Silvio („Paiațe” de R. Leoncavallo); Robert ( „Iolanta” de P.Ceaikovski); Don Carlos („Oaspetele de piatră” de A.Dargomîjski); Belcore („Elixirul Dragostei” de G.Donizetti); Prințul Orlofsky („Liliacul” de J.Strauss).

VEZI ȘI:

DescOPERĂ muzica clasică într-un amfiteatru natural din țara noastră. Detalii despre festival (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5034 -0.7471%
USD USD 17.2634 0.0829%
RUB RUB 0.2683 -0.8133%
RON RON 4.1053 -0.6438%
UAH UAH 0.6419 1.2780%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile