Logo Realitatea.md

Circa 11 mii de înregistrări! Primele rezultate după deschiderea punctului de trecere Pervomaisc-Cuciurgan

18 Ianuarie 2018, 18:47 // Societate

Lansarea controlului comun în Punctul de trecere a frontierei de stat a fost planificată pentru finele lunii mai, ulterior din considerente „organizatorice” a fost transferată pentru o perioadă ulterioară.

În final controlul comun pe segmentul transnistrean al frontierei de stat a fost lansat pe 17 iulie 2017, cu o întârziere de aproape 2 luni, scrie pe blogul său expertul în securitate de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

Foto: viitorul.org

În acest sens, este ultima zi de implementare a primei faze a proiectului pilot în acest punct de trecere a frontierei de stat, care prevedea că, primele șase luni Politia de Frontiera a Republicii Moldova își va desfășura activitatea la intrare în țară și Serviciul Vamal la ieșire din Republica Moldova.

Mecanismul controlului comun în punctul de trecere „Pervomaisc - Cuciurgan” prevede că toate persoanele ce vor traversa frontiera de stat prin acest punct de trecere, inclusiv și cetățenii Republicii Moldova și cei străini, rezidenți în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, vor beneficia de serviciile acordate de către Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal a Republicii Moldova. (Detalii AICI și AICI)

Printr-un demers oficial IDIS „Viitorul” a solicitat informații statistice de la ambele instituții cu privire la rezultatele implementării primei faze a proiectului pentru perioada 17 iulie 2017-17 decembrie 2017.

În concret, de la Poliția de Frontieră au fost solicitate următoarele informații:

 • înregistrarea traversării cetățenilor străini în sistemul informațional (cetățeni RM, cetățeni străini conform naționalității, intrare și ieșire în/din MD);
 • Consultarea persoanelor privind regulile de traversare a frontierei de stat (cetățeni RM, cetățeni străini conform naționalității, intrare și ieșire în/din MD);
 • Eliberarea vizelor Republicii Moldova la frontieră pentru străini în situații excepționale (cetățeni străini conform naționalității, intrare în MD);
 • Primirea cererilor de azil la frontiera de stat (cetățeni străini conform naționalității, intrare în MD). 
 • Numărul ilegalităților depistate în acest punct de trecere a frontierei de stat conform indicatorilor stabilite de IGPF.

Și, în același timp, de la Serviciul Vamal au fost solicitate următoarele informații:

 • traficul legal de mărfuri (vămuire a mărfurilor la export în), mijloace de transport și persoane;
 • proceduri de export și reexport;
 • Numărul ilegalităților depistate în acest punct de trecere a frontierei de stat conform indicatorilor stabilite de Serviciul Vamal.

Analiza datelor prezentate de către Poliția de Frontieră ne arată că în SII al Poliției de Frontieră au fost înregistrate 10.956 de persoane, din care 6956 pe direcția de intrare în Republica Moldova și 4.000 persoane pe direcția de ieșire din Republica Moldova. În acest sens, aceste rezultate ne arată o acoperire de circa 2,2% de traversări pentru acest punct de trecere a frontierei de stat. Asta dacă vom lua în considerație următoarele date statistice: anual prin acest punct de trecere sunt înregistrate circa un milion de traversări (+/- 10-20%).

TOP 5 țări:

 • Ucraina – 8197 traversări;
 • Federația Rusă – 877 traversări;
 • Israel – 306 traversări;
 • Turcia – 219 traversări;
 • Polonia – 118 traversări.

Analiza poate fi citită integral, accesând ACEST LINK.

CITEȘTE ȘI:

Prim-ministrul Pavel Filip și preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, participă la inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat, „Cuciurgan-Pervomaisc”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile