Logo Realitatea.md

Circa 120 de milioane de lei au fost trecute în contul producătorilor moldoveni care au solicitat subvenții

10 Iulie 2018, 12:03 // Economie

Începând cu 1 februarie și până în prezent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a trecut în contul producătorilor moldoveni care au solicitat subvenții peste 120 milioane lei, pentru un număr total de 1017 dosare. Potrivit AIPA, cele mai active raioane sunt Cahul și Edineț. Totodată, cele mai solicitate măsuri din partea producătorilor agricoli rămân a fi pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, respectiv, construcția caselor de ambalare, frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor și legumelor.

Foto simbol: Adevarul Financiar

AIPA precizează că va acorda tot sprijinul necesar acelor producătorii agricoli, interesați de a contribui la dezvoltarea sectorului agricol, prin crearea unor produse calitative, precum și susținerii  tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și inițieze afaceri noi în domeniul dat.

De menționat, că începând cu 1 iulie curent, AIPA  a început campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor în avans, oferite tinerilor și femeilor fermieri, interesați de lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul agricol. Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% va constitui contribuția proprie. De menționat, că vor fi acceptate doar proiectele cu valoare totală ce nu vor depăși un milion de lei.

Prioritate vor avea producătorii agricoli debutanți ce vor lansa afaceri pe următoarele segmente: producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) pentru anul 2018, constituie 900 mil. lei, dintre care suma disponibilă pentru anul  curent, aferent subvențiilor în avans, constituie 45 mil. lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile