Logo Realitatea.md

Circa 80 de organizații ale societății civile, inclusiv din regiunea transnistreană, vor beneficia de asistență tehnică din partea UE (VIDEO)

14 Martie 2018, 17:01 // Economie

Uniunea Europeană va ajuta Organizațiile Societății Civile (OSC) din Republica Moldova să-și consolideze capacitățile instituționale, prin creșterea potențialului de accesare a fondurilor nerambursabile și a nivelului de implicare în procesul de luare a deciziilor în guvernarea locală, regională și națională. Este obiectivul principal al proiectului „Asistență Tehnică pentru susținerea dezvoltării Organizațiilor Societății Civile din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de consorțiul condus de Family and Childcare Center (KMOP). Evenimentul de lansare a avut loc în data de 14 martie 2018 la Chișinău, cu participarea șefului Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko.

Proiectul cu durata de implementare de trei ani este adresat organizațiilor societății civile locale, inclusiv din regiunea transnistreană, care vor dori să aplice pentru obținerea fondurilor nerambursabile din partea Uniunii Europene. OSC-urile din regiune, în special organizațiile care activează la nivel de comunitate, vor avea oportunitatea de a primi sub-granturi prin intermediul a trei organizații, care vor implementa Schema de Granturi din cadrul Programului UE „Civil Society Facility 2015”. Acest program, în valoare de 7 mln euro, reprezintă instrumentul de bază pentru implementarea suportului UE în domeniul  societății civile. Două dintre cele trei organizaţii, care vor oferi aproximativ 3 mln euro OSC-urilor din mediul rural, sub formă de granturi mici, au fost deja selectate:-Fundația Est-Europeană și Fundația Soros Moldova. Curând urmează a fi selectată încă o organizație. 

Prin acest program, UE își propune să faciliteze accesul OSC-urilor locale la fonduri europene şi, drept rezultat, să consolideze rolul societății civile și implicarea acesteia în domenii precum: Buna Guvernare, Dezvoltare economică și socială, Coeziune socială și îmbunătățirea procesului de furnizare de servicii sociale. 

Proiectul, prezentat pe 14 martie, presupune suport tehnic din partea UE pentru organizațiile societății civile, care vor să acceseze aceste fonduri, dar nu au suficiente capacități organizaționale. Astfel, în cadrul proiectului vor fi organizate un șir de ateliere, traininguri, seminare, activități de coaching și instruire, care să îmbunătățească abilitățile manageriale ale OSC-urilor. Un instrument important în acest sens este biroul de asistență, care va fi lansat în cadrul proiectului, pentru a oferi suport permanent, ce va include informații și răspunsuri la întrebările venite din partea aplicanților și a beneficiarilor de subgranturi.

În context, o sesiune de informare despre oportunitățile de obținere a granturilor oferite de Uniunea Europeană, a fost derulată în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.

Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova: „Societatea civilă are o importanţă crucială pentru valorile democratice ale unei țări, fiind o forță capabilă să „miște” reformele, să crească eficiența activității instituțiilor publice și să faciliteze participarea activă a cetățenilor în administrarea proceselor publice. Uniunea Europeană este principalul partener de dezvoltare pentru societatea civilă în Republica Moldova. Prin intermediul proiectului lansat astazi, Uniunea Europeană doreste să ofere suport organizaţiilor societății civile, pentru cresterea capacitatilor lor administrative, de gestiune financiară, dar si de o mai buna specializare pe diverse domenii de expertiza”. 

Dr. Pyrros Papadimitriou, Membru al consiliului director KMOP: „Organizațiile Societății Civile din mediul rural reprezintă interesele a 75 la sută din populația Republicii Moldova. Rolul lor este crucial, având în vedere că prin intermediul lor cetățeniii au posibilitatea de a-și realiza ideile și de a soluționa problemele din comunitățile lor. Trebuie să menționăm că în dezvoltarea comunităților rurale importanți sunt nu doar factorii de decizie de la nivel central, regional sau național. Este necesară mobilizarea tuturor părților interesate, inclusiv a societății civile.”

În urma implementării proiectului, OSC-urile regionale vor deveni mai viabile și vor putea să reprezinte mai eficient interesele cetățenilor RM în comunicarea cu APL-urile și structurile guvernamentale. 

O altă componentă a proiectului vizează susținerea societății civile în monitorizarea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana. În Republica Moldova activează două platforme ale societății civile, implicate în monitorizarea implementării AA: Platforma Națională a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic (care cuprinde peste 80 de organizații structurate în 5 grupuri de lucru tematice)  și Platforma Societăţii Civile EU-Moldova (cuprinde 7 organizații). Rolul ambelor platforme este foarte important în ceea ce ţine de informarea cetățenilor Republicii Moldova despre etapele de implementare a Acordului de Asociere, monitorizarea procesului de implementare și consolidarea dialogului tripartit. Proiectul de Asistență Tehnică are drept obiectiv să sprijine cele 2 platforme, prin  colaborarea strânsă cu acestea, acordarea de suport, coaching și expertiză pe domenii specifice.  

Bugetul proiectului este de 860 500 EUR.

La ora actuală, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 11 mii de organizații ale societăţii civile, majoritatea fiind localizate în mun. Chişinău, deşi capitala reprezintă doar aproximativ un sfert din populaţia totală a ţării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile