Logo Realitatea.md

Clădirea Cinematografului Gaudeamus, demolată cu scandal. Poliția și Andrei Năstase, la fața locului (FOTO/VIDEO)

09 Iunie 2018, 22:31 // Societate

Deși Primăria municipiului Chișinău a emis un comunicat de presă în care a precizat că lucrările de demolare a fostului Cinematograf ”Gaudeamus” sunt autorizate, un grup de persoane care locuiesc în zonă s-au adunat să-și exprime nemulțumirea, iar la fața locului a venit și primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase. Într-o transmisiune live pe pagina sa de Facebook, liderul Partidului Politic Demnitate și Adevăr (PPDA) a chemat chișinăuienii să protesteze.

Foto: Constantin Grigoriță

Ajuns la fața locului, Andrei Năstase a cerut muncitorilor de pe șantier să înceteze lucrările. Deși au trecut 14 ani de la privatizare, Năstase pretinde că edificiul în care se află Cinematograful ”Gaudeamus” a fost preluat în proprietate privată în baza unor scheme ilegale, după care printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a fost dat în proprietatea unei companii. Primăria a precizat că această clădire este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.

Primarul ales a declarat că a fost făcut un demers către Procuratură în legătură cu aceste lucrări. El a discutat și cu viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, urmând ca cei doi să se întâlnească mâine dimineața pentru a găsi o soluție în cazul clădirii fostului cinematograf Gaudeamus.

După apariția primarului ales al Capitalei, muncitorii au părăsit șantierul. Mai mult, la fața locului s-a prezentat și unul dintre organizatorii protestului automobiliștilor din PMAN, care, potrivit presei, ar fi un activist condamnat anterior pentru activitate de mercenar în estul Ucrainei. În timp ce oamenii discutau despre acțiunile care au loc la Cinematograf, activistul a scos câteva plase din gardul care îngrădea zona de construcție. La solicitarea de a se prezenta, acesta a refuzat, iar la scurt timp, a dat bir cu fugiții.

La locul cu pricina s-au prezentat și polițiștii pentru a asigura ordinea publică.

Vineri, Primăria Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care anunța că „lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat conform unei autorizații de desfiinţare din 22 martie 2018”.

”Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal. De asemenea, la data de 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R” (rezidenţială)”, se arată în comunicat. 

În luna februarie a acestui an autoritățile municipale au anunțat că în locul clădirii Gaudeamus urmează a fi construit un bloc locativ, însă la parter vor fi păstrate sălile de cinematograf și spațiile publice pentru restaurante.

Cinematograful Gaudeamus a fost construit în anii 50 ai secolului trecut și face parte din patrimoniul arhitectural al lui Valentin Voițehovschi, un arhitect de origine poloneză care a proiectat în orașul Chișinău numeroase clădiri rezidențiale, administrative, culturale.

Foto: Constantin Grigoriță

Video: Andrei Năstase

Video: Anatol Rotaru

VEZI ȘI:

Primăria Capitalei pune punctele pe „i”: Lucrările de demolare a cinematografului „Gaudeamus” se execută autorizat

Decis! Clădirea Cinematografului Gaudeamus va fi demolată în decurs de circa jumătate de an (DOC)

Discuții despre soarta clădirii Gaudeamus! Proprietarul se plânge că nimeni nu vine la cinematograf, iar activiștii civici îi impută managementul prost (VIDEO)

Petiție împotriva demolării cinematografului Gaudeamus. Cu ce argumente vin activiștii civici

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6896 0.0417%
USD USD 16.9994 -0.0359%
RUB RUB 0.2578 0.9002%
RON RON 4.2249 0.2040%
UAH UAH 0.6082 -0.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile