Logo Realitatea.md

Codul Electoral ar putea fi modificat: Dreptul de a iniția orice tip de referendum ar putea aparține doar Parlamentului

17 Februarie 2018, 17:37 // Politica

Președintele Republicii Moldova nu va mai putea iniția referendum republican prin emiterea unui decret. Modificarea Codului Electoral în acest sens este prevăzută într-un proiect de lege supus consultărilor publice. Astfel, doar Parlamentul va avea dreptul de a iniția orice tip de referendum.

Potrivit proiectului, se propune excluderea din art. 150 din Cod a decretului președintelui ca instrument de inițiere a referendumului legislativ. Or, în contextul Constituției, preşedintele poate iniția doar referendum consultativ.

Modificări se propun şi la articolul 151 – cu privire la stabilirea datei referendumului republican, scrie IPN. Astfel, potrivit proiectului, se abrogă alineatul (1) care prevede că „data referendumului republican se stabilește de către Parlament prin hotărâre dacă referendumul este inițiat de cetățeni sau de deputații în Parlament, ori de preşedintele Republicii Moldova prin decret dacă referendumul este inițiat de acesta şi are caracter consultativ". Devine alineat unic alineatul (2), care prevede că „data referendumului se stabilește cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua desfășurării lui".

Codul Electoral urmează să fie completat și cu articolul 149 prim. Noul articol spune că pot iniția referendum consultativ în scopul consultării opiniei poporului asupra problemelor de interes național, cu adoptarea ulterioară a unor decizii pentru soluționarea acestora: o treime din deputații Parlamentului, preşedintele țării şi Guvernul. Astfel, în probleme de interes național, plebiscitul consultativ nu poate fi inițiat prin adunarea de semnături de la cetățeni.

În hotărârea Parlamentului, hotărârea Guvernului sau decretul președintelui Republicii Moldova despre inițierea referendumului consultativ se indică data desfășurării lui și conținutul întrebărilor supuse referendumului. Textul întrebării supuse referendumului consultativ se redactează în manieră neutră, fără ambiguităţi sau sugerarea răspunsului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3339 -0.1694%
USD USD 16.5343 0.0744%
RUB RUB 0.2862 -0.2440%
RON RON 4.3576 -0.1787%
UAH UAH 0.6284 0.4958%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile