Logo Realitatea.md

Comisia Comună pentru Integrare Europeană a Parlamentului Moldovei și României au semnat o declarație. Ce prevede aceasta (FOTO/VIDEO)

11 Iunie 2018, 14:19 // Politica

Parlamentul de la Chișinău a găzduit, astăzi, cea de a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Foto: parlament.md

Copreședintele din partea Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu a declarat că România este partenerul constant și special al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. „Exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 ar putea reprezenta o platformă care va facilita avansarea pe anumite domenii ale cooperării Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și o oportunitate pentru promovarea parcursului european al țării”, a menționat deputatul moldovean. Totodată, George Mocanu a precizat că va transmite o solicitare Guvernelor Republicii Moldova și România pentru a introduce pe agenda următoarelor ședințe discuția privind încheierea unui nou acord bilateral care ar facilita angajarea cetățenilor ambelor state.

La rândul său, Copreședintele din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu, a reiterat sprijinul României în crearea premiselor pentru apropierea Republicii Moldova de obiectivul integrării europene prin realizarea proiectelor comune în economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educație, cultură etc. „Pledăm pentru urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, pentru dezvoltarea cooperării în domeniul construcției și modernizării infrastructurii de transport, precum și de eficientizare a mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei”, a afirmat deputatul român.

Urmare a discuțiilor între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și parlamentarii din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României, a fost semnată Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană. Documentul stabilește prioritățile în viitoarea colaborare moldo-română, parlamentarii îndemnând Guvernele Republicii Moldova și al României să contribuie activ la realizarea proiectelor comune de politică externă, siguranță națională, economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educație, cultură și resurse umane.

De menționat că, sesiunea de lucru a fost prezidată de copreședinții Comisiei, deputatul Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu, și cel al României Bogdan-Ionel Rodeanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6067 -0.4903%
USD USD 16.9747 -0.0853%
RUB RUB 0.2589 0.0386%
RON RON 4.2017 -0.4737%
UAH UAH 0.6081 0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile