Logo Realitatea.md

Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral. Candu: Ne-am angajat public cu toată seriozitatea

16 Iunie 2017, 17:37 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

Comisia de la Veneția s-a expus astăzi, 16 iunie, asupra inițiativei autorităților din Republica Moldova de a schimba sistemul electoral. Astfel, în urma discuțiilor care au avut loc, Comisia de la Veneția a venit cu trei recomandări de bază prin care proiectul urmează a fi îmbunătățit.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru Realitatea.md că autoritățile din R. Moldova și-au asumat toată responsabilitatea ca aceste recomandări să fie îndeplinite, iar proiectul de Lege să devină cât mai bun.

Comisia de la Veneția a venit cu trei elemente:

1. Comisia în opinia sa vine cu un șir de recomandări și sugestii tehnico-juridice pentru a îmbunătăți proiectul de Lege și pentru a îmbunătăți schimbarea sistemului electoral și noi ne-am angajat public cu toată seriozitatea să implementăm aceste recomandări şi sugestii. Noi ne-am asumat acest angajament.

O parte dintre recomandări se referă la formarea circumscripțiilor, la votul din diasporă, votul populației din regiunea transnistreană și altele la care noi vom lucra prin dezbateri publice ca proiectul să fie îmbunătățit cât mai mult. 

2. Comisia reconfirmă și reiterează că schimbarea sistemului electoral este dreptul și alegerea suverană a autorităților Republicii Moldova.

3. Comisia vorbește că în cazul în care nu este un consens larg privind schimbarea sistemului, recomandarea este să nu fie schimbat până atunci. Bineînţeles că noi vom depune toate eforturile ca să existe un consens larg așa cum am făcut-o și prin dezbaterile largi la toate nivelurile ca să asigurăm acest consens.

Realitatea.md amintește că proiectul de Lege privind votul în circumscripții uninominale și proiectul privind votul mixt au fost votate în prima lectură de către deputați. Ulterior, cele două proiecte au fost comasate, la bază fiind luat proiectul propus de PSRM, sistemul de vot mixt. 

În urma comasării acestor două proiecte, un grup de lucru a Comisiei de la Veneția s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 9-11 mai. Oficialii au avut mai multe întrevederi cu Guvernul, deputații, majoritatea parlamentară, fracțiunile parlamentare, partide din Moldova, dar și ONG-uri pentru a discuta despre modificarea sistemului electoral. 


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)