Logo Realitatea.md

Comisia Europeană a reacţionat după ce Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA

09 Iulie 2018, 18:28 // În lume

Comisia Europeană poate fi nevoită să-și reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupție din România, din raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție (MVC), dacă ar fi pusă sub semnul întrebării capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține istoricul bun al rezultatelor în circumstanțe dificile. Aceasta este poziția oficială a Comisiei Europene exprimată, luni, de un purtătorul de cuvânt al CE, la solicitarea HotNews, după demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, a declarat: 

- „Nu comentăm hotărârile instanțelor naționale sau punerea lor în aplicare;

- După cum știți, am subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este nucleul rapoartelor Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție;

- Comisia a precizat în rapoartele MCV succesive că capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține rezultatele în circumstanțe dificile era un semn important al sustenabilității. Dacă aceste rezultate ale DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia poate fi nevoită să reevalueze această concluzie”.

Amintim că președintele României Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. Decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Iohannis a pus astfel în aplicare o decizie a Curții Constituționale a României, care a dat câștig de cauză ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a solicitat demisia laure Codruța Kovesi de la DNA.

VEZI ȘI:

OFICIAL: Klaus Iohannis a fost obligat de Curtea Constituțională să o revoce pe Laura Codruța Kovesi

Klaus Iohannis, PRIMA declaraţie despre decizia Curții Constituționale privind revocarea şefei DNA: ”Voi acționa…” (VIDEO) 

România: Curtea Constituțională sesizează Comisia de la Veneţia pentru ”atacurile virulente” declanşate împotriva sa, după decizia în cazul ”Kovesi” 

UPDATE Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA

UPDATE Primele declaraţii ale Laurei Codruţa Kovesi, după ce a fost revocată din funcţie: ”Corupția poate fi învinsă, nu abandonați” (VIDEO)

Traian Băsescu, după revocarea lui Kovesi: ”Preşedintele Iohannis a ales corect”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile