Logo Realitatea.md

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință. S-a discutat despre mișcarea neautorizată a efectivelor militare ruse în Zona de Securitate

21 Iunie 2018, 20:17 // Actualitate

Comandamentul Militar Întrunit pe problema transnsistreană, nu a fost gata astăzi, pentru prima dată în ultimele 4 luni, la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), să prezinte raportul săptămânal privind situația din Zona de Securitate, din motiv că nu s-a atins consensul pentru semnarea acestuia de către comandanții militari superiori din partea Federației Ruse, Ucrainei, Republicii Moldova și regiunii transnistrene.

Potrivit CUC, unul din subiectele reflectate în proiectul raportului se referă la încălcarea gravă a regimului Zonei de Securitate, care a avut loc la 14 iunie curent prin deplasarea pe traseul Tiraspol – Râbnița a trei coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri, aparținând Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Reprezentanții din partea Federației Ruse și Tiraspolului s-au opus anexării la raport a imaginilor video identificate de grupul observatorilor militari care s-a deplasat în acea zi la fața locului pentru a se documenta asupra cazului.

Delegația Federației Ruse și-a expus poziția printr-o notă, în care menționează că „potrivit informațiilor operative, în perioada desfășurării Campionatului Mondial la fotbal, nu au fost excluse acte de terorism și acțiuni provocatoare asupra obiectivelor Ministerului Apărării rus. În legătură cu aceasta, pentru sporirea măsurilor de securitate la depozitele din localitatea Colbasna a fost luată decizia de a întări în mod corespunzător paza acestui obiectiv".

„Șeful delegației ruse, Ilia Uvarov, într-o manieră sfidătoare a adăugat că prin aceste acțiuni Grupul Operativ al Trupelor Ruse ar fi acționat consecvent și operativ fără a aduce prejudicii operațiunii de pacificare”, se menționează într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Reprezentantul Ucrainei în CUC și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu deplasarea neautorizată a coloanelor militare în imediata apropiere a frontierei ucrainene, dar și în legătură cu faptul că CUC și CMÎ nu au fost informate prompt despre pregătirea unor acte de terorism sau provocări asupra depozitului de muniție din Colbasna.

Reprezentanții Misiunii OSCE au cerut delegației ruse să asigure reîntoarcerea acestor efective militare la locul dislocării sub controlul mecanismului de pacificare.

Discuțiile vor continua la următoarea ședință a CUC care va avea loc la 28 iunie curent.

CITEȘTE ȘI:

Ignatiev refuză să comenteze implicarea Tiraspolului în deplasarea neautorizată a unităților de tehnică militară în Zona de Securitate

Citeste tot despre: comisie, CUC, tehnică militară, Transnistria
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile