Logo Realitatea.md

Comisie, convocată pe cazul de la tabăra „Trandafirul”. Vor fi inițiate anchete și o serie de inspecții (VIDEO)

10 August 2018, 18:08 // Societate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a convocat Comisia guvernamentală pentru organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți, în urma incidentului din tabăra de odihnă „Trandafir” de la Vadul lui Vodă, la care au fost prezenți reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Stat al Muncii, ai Academiei de Studii Economice din Moldova care este fondator al bazei, ai Direcției de Învățământ Hâncești.

Deși agentul economic care gestiona tabăra a fost invitat, acesta nu s-a prezentat și nici nu a delegat vreun reprezentat pentru a-i prezenta interesele în ședință.

Astfel, s-a aflat că aparent adminsitrația taberei cu pricina avea toate actele în regulă la momentul depunerii dosarului în cadrul licitației pentru distribuirea biletelor de odihnă.

Autoritățile nu au avut motive să respingă oferta, mai ales că, deplasându-se la fața locului, au văzut că situația în scris coincide cu cea din realitatea, fiind emise doar anumite prescripții pentru îmbunătățire.

Cert este faptul că, chiar dacă a mai avut pe data de 23 iulie un incident asemănător, când unui copil i-a căzut peste picior o sticlă, poliția nu a acționat. Abia la 8 august, Direcția de Învățământ Hîncești, a fost sesizată de părinții elevilor despre violență, la care reprezentanți s-au deplasat de urgență pentru verificări.

Tot atunci, și Inspectoratul de Poliție Ciocana a început investigațiile. În urma inspecției, s-a decis sistarea sejurului, victimele minore fiind transportate spre Hîncești cu un autocar pus de dispoziție de Direcție.

„Pe 9 august, m-am deplasat deja eu. Inițial, mi s-a îngrădit accesul pe teritoriul taberei. Copiii m-au văzut și s-au încuiat, apoi a venit un paznic care mi-a spus că a venit acum o oră. Abia după 40 de minute, am inspectat încăperile, bucătăria, blocurile sanitare, cabinele de duș. Am rămas indignată de cele văzute...”, a declarat secretarul de stat în domeniul Educației, Angela Cutasevici.

Ministerul Educației s-a mobilizat pe cazul de la tabăra „Trandafir”: A fost inspectată. Se confirmă starea insalubră și deplorabilă (DOC, FOTO)

În urma ședinței Comisiei, s-a decis inițierea unor anchete pe fiecare situație, odată ce au fost depistate o serie de încălcări, astfel încât responsabilii pe caz să fie trași la răspundere conform legii în vigoare.

Săptămâna viitoare, Ministerul va avea toate notele informative ale instituțiilor prezente la ședință și va convoca deja comisii mixte întru cercetarea condițiilor de odihnă în toate taberele. Urmează să fie organizate inspecții inopinate și chestionați copiii.

Realitatea.md va monitoriza subiectul și va reveni cu detalii. Amintim că, potrivit poliției, minorii cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani ar fi fost lăsaţi în grija a doi adolescenţi cu vârstele de 16 şi respectiv 17 ani, care ar fi recurs la violență, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice.

După sesizarea autoritaţile publice locale, a fost convocată o şedinţă, în urma căreia a fost emisă decizia de sistare a activitaţii taberei respective. Ulterior, administratorul taberei a limitat poliţiei, reprezentanţilor APL, inclusiv şi părinţilor, accesul în tabără timp de circa 2-3 ore.

Poliţia Capitalei, în comun cu Procuratura, au iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, fiind cercetaţi în stare de libertate. Totodată, a fost iniţiată o cauza penală pentru privare ilegală de libertate, în privinţa administratorului, fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

Condiții de groază la tabăra ”Trandafir”, unde au fost agresați 13 copii. Cine sunt proprietarii (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile