Logo Realitatea.md

Companiile procesatoare de fructe și producătoare de miere din Moldova, evaluate de un expert olandez

07 Noiembrie 2018, 11:59 // Economie

Un expert olandez se află într-o misiune de evaluare a capacităților de export a unor întreprinderi procesatoare de fructe și producătoare de miere de albini din Moldova. Companiile cu potențial sporit de export urmează să fie încadrate într-un program de mentorat în acest sens, care le va ajuta să obțină acces pe piața UE.

Foto: moldovafruct.md

Expertul olandez, Reindert Dekker, va analiza activitățile companiilor și, în baza avantajelor competitive și a oportunităților identificate, vor fi elaborate planuri individuale de acțiuni care vor cuprinde măsuri complexe de asistență individualizată pentru o perioadă de până la 18 luni. Asistența va fi în special focusată pe implementarea standardelor de calitate și siguranță alimentară, sporirii abilităților de planificare strategică și marketing, precum și stabilirii relațiilor cu importatorii din UE, inclusiv prin intermediul misiunilor de afaceri și participării la expoziții internaționale cum ar fi Anuga din Germania, SEAL din Franța sau altele, în dependență de necesitățile individuale ale fiecărei companii participante la program.

„Chiar dacă o parte din companiile încadrate în program au deja o anumită experiență de export în UE, mai este nevoie încă de multe eforturi până vom putea afirma că fructele procesate moldovenești sau mierea de albine au obținut o poziție sigură pe piețele europene, ori marea majoritate a exporturilor constituie produse destinate comerțului în vrac, în calitate de ingrediente sau sub marca privată a cumpărătorilor din țările importatoare. Pentru atingerea unei durabilități pe termen lung, însă, este nevoie de a câștiga loialitatea consumatorului final, iar asta înseamnă o abordare diferită în ceea ce ține de calitate, ambalare, distribuire și promovare a produselor marfă”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct.

„Sunt plăcut surprins de nivelul spiritului antreprenorial al persoanelor cu care am discutat. Acum scopul nostru primordial este de a identifica companiile care s-ar încadra cel mai bine în programul de suport pe care dorim să-l lansăm. Cel mai degrabă, accentele majore în acest program se vor pune pe sporirea eficienței la export, inclusiv prin activități de promovare a imaginii Moldovei în calitate de furnizor durabil de miere sau fructe procesate de calitate înaltă”, spune Reindert Dekker, expert olandez în domeniul marketingului.

Activitatea este parte a proiectului „Asistență orientată spre consolidarea capacităților de export în UE” implementat de Moldova Fruct în parteneriat cu alte asociații de profil și susținut de Corporația Financiară Internațională (IFC) și CBI (Centrul de Promovare a Exporturilor din Țările în Curs de Dezvoltare, departament în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a Regatului Țărilor de Jos).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile